Üniversiteyi Bitirdi, Memleketinde 'Yumurtacı' Oldu

Simav ilçesinde yaşayan ve üniversitede edebiyat eğitimi alan kadın, mezun olunca organik usullerle yumurtacılık yapmaya başladı.

İlçe merkezinde organik tavuk çiftliği kuran Girne Amerikan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu Beyza Seven (28), AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik yumurtaları şimdilik sadece alışveriş merkezlerine sattığını söyledi.

Çiftliğinin iki bölüm halinde kapalı ve geniş bir bahçeden oluştuğunu belirten Seven, "Her gün saat 15.00'da yumurta toplama saatimiz. Yumurtalarımızın tamamı doğal. Tavuklara hiçbir vitamin ve benzeri yiyecek sunmuyoruz. Onların daha fazla ve sık sık yumurtlaması için hiçbir girişimde bulunmayıp, müzik bile dinletmiyoruz. Bunlar normal doğal ortamda gezen, canı istediğinde tüneyip canı istediğinde bahçede otları ve toprağı eşeleyen, stressiz bir yaşam süren ve sonuç olarak istediğinde de yumurtlayan özgür tavuklar. Onlara sadece sevgimi veriyorum, başka bir şeye ihtiyaçları yok" diye konuştu.

- "Kendi işimin sahibi olmak istedim"
Seven, yaptığı araştırmalar sonucunda doğal beslenen hayvanların daha sağlıklı olduğunu dile getirdi.
Sağlıklı beslenmenin yolunun da doğal ürünlerden geçtiğini ifade eden Seven, şöyle konuştu:
"Burayı açmamdaki en büyük amaç, insanlara doğal yumurta hizmeti verebilmek içindi. Biliyorsunuz ki marketlerde çiftlik yumurtaları çok fazla. İnsanlar çocuklarına doğal, katkı maddesi olmayan yumurta arayışı içindeler. Benim öğretmenlik yapmamamdaki en büyük amaç ise kendi işimin sahibi olmaktı. Birazda aile olarak canlılara çok fazla önem veriyoruz. En büyük hedeflerimden birisi, önce çiftliğin kapasitesini artırmak, ardından markalaşıp, kurumsallaşmak. Şuan çiftliğimizde 600 civarında tavuğumuz var. Eylül ayında 500 adet daha alarak bu sayımızı binin üzerine çıkarmayı planlıyorum. Hedefim ise 15 bin tavuk ile üretim yapmak. Simav'da yumurta üretimi yapan ilk kişi ben oldum. Buradan ekmek yiyen arkadaşlarımız da olur."
Seven, tavuklarının en büyük özelliğinin gezer tavuk olduğunu ifade ederek, çiftlikte tavukların dışarıda gezdiğini anlattı.
Bundan dolayı da yumurtaların çok lezzetli olduğunu iddia eden Seven, "Tavuklar, sürekli gezdikleri için toksinlerini vücutlarından atıyorlar. Hatta streslerini atıyorlar. Tavukların suluklarını içeriye koyduk. Dışarıya asla su koymuyoruz. Kuşlar vasıtasıyla hastalık kapmalarını istemiyoruz. Folluklarına sık sık beyaz talaş atıp daha hijyenik ortamda yumurtlamalarını sağlıyoruz" dedi.

Kaynak: AA