Kazdağları'nda Böceklerle Mücadele Kuşlara Emanet

Balıkesir ve Çanakkale sınırları içinde yer alan, mitolojide adı "İda" olarak bilinen Kazdağları'nda böceklerin ağaçlara verdiği zararı önlemek amacıyla kuşlarla mücadele başlatıldı.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağaçlara verilen zararın önemli bölümünün böcek ve haşerelerden kaynaklandığını bildirdi.
Ağaçları böceklerden korumanın en iyi ve doğal yolunun, kuşların sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:
"Kazdağlarına 2 bine yakın yapay kuş yuvası yerleştirdik. Bu sayede kuş popülasyonunda artış sağlayacağız. Ormanlarda zarara yol açan böceklerle mücadelede çeşitli metotlar var ancak en etkilisi böcekçil kuşları korumak ve çoğalmalarına yardımcı olmak. Kuşlar çok hareketli olduklarından fazla enerjiye ihtiyaçları vardır, bu sebeple oburluk derecesinde besin tüketirler. Araştırmalar, bir kuşun, günde kendi ağırlığının iki katı kadar böcekle beslendiğini ortaya koymaktadır. Böcekçil kuşlar yavru dönemlerinde hayvansal, ergin dönemlerinde ise hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarla beslenirler. Tükettikleri böceklerin önemli bir kısmı ormanlarımıza zararlı olan böceklerin larva ve erginleridir."
Yalçın, ormanlara astıkları küçük tip yuvalarda, genellikle baştankara, Anadolu sıvacısı ve bahçe kızılkuyruğu gibi kuş türlerinin yuvalandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA