Pazaryeri'nde İki Kardeş, Eski Yöntemlerle Ayçiçeği Yağı Üretiyor

Pazaryeri ilçesinde, iki kardeş, 90 yıl önce babalarının kurduğu yağhanede teknolojiye rağmen eski yöntemlerle ayçiçeği yağı elde ediyor.

Fikri Çevik (83), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız kardeşi Necmiye Çevik (79) ile ilerleyen yaşlarına rağmen talep olursa ayçiçeği yağı işlediklerini söyledi.

Eskiden her ilçede 3-4 yağ imalathanesi bulunduğunu belirten Çevik, şu anda Bilecik'te tek imalathanenin kendilerinde olduğunu anlattı.
Teknolojinin ilerlemesiyle işlerinin bitme noktasına geldiğini bildiren Çevik, "Bu işe 15 yaşında babamın yanında, 1956 yılından bu yana kendi adıma devam ettirmeye başladım. İlçede 3 nebati yağ imalathanesi vardı. Buna rağmen yağ yapmaya yetişemiyorduk. Zamanla büyük fabrikalar kuruldu, rafine yağ üretimleri başlayınca vatandaşlar hem zor olduğundan hem de domuzlardan koruyamadıkları için tarlalarına yağlık ayçiçeği ekmez oldu" diye konuştu.

İşsizlikten diğer yağhanelerin kapatmak zorunda kaldıklarını ifade eden Çevik, şunları kaydetti:
"Böyle devam ederse ben de kapatmak zorunda kalacağım. Birçok vatandaşımız organik olan bu yağı tercih ediyor. Kendine has ayçiçeği kokusunu ve çocukluğunda annelerinin ekmeklerin üzerine sürerek yedirdiklerini unutamayan müşterilerimiz, rafine olmayan bizim yağımızı arıyorlar. Dededen kalan makineleri nostalji olarak tarihi özelliğini koruyor, onları kullanmıyoruz, Şu an kullandığımız makineleri 1953 yılında babamla almıştık. Gücümüz yettiği kadar kız kardeşimle müesseseyi ayakta tutmaya çalışacağım. Bizden sonra bu işi yapacak kimse yok."
Çevik, yağlık ayçiçeği ekiminin Bilecik'in bazı köylerinde yapıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA