Çin, İngiliz Vekillerin Hong Kong Seyahatine İzin Vermedi

Çin'in, bir grup İngiliz milletvekilinin Hong Kong'u seyahat etmelerine izin vermediği bildirildi.

Muhafazakar Parti Milletvekili ve Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Sir Richard Ottaway, İngiliz yayın kurumu BBC'ye yaptığı açıklamada, kendisinin ve komisyondaki diğer milletvekillerinin Hong Kong'a gitmek isterlerse girişlerinin engelleneceği yönünde uyarıldıklarını belirtti.

Ottaway, "Çin hükümeti, işimizi yapmamızı engelleyerek agresif bir tavır sergilemektedir. Biz Çin'in düşmanı değiliz, ortağı ve dostuyuz" ifadesini kullandı. Richard Ottaway, Hong Kong'a seyahatlerinin engellenmesiyle ilgili Avam Kamarasını acil toplantıya çağıracağını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Komisyon'un hükümetten bağımsız olduğunu ancak Çin'in milletvekillerinin girişine izin vermemesinin "talihsiz bir olay" olduğunu bildirdi.
Dış İlişkiler Komisyonu, eylül ayından bu yana, İngiltere ile eski kolonisi arasındaki kültür, ticaret ve eğitim gibi alanlardaki ilişkilerin yanı sıra burada yaşanan protestoları inceliyor. Çin, Komisyon'un eylül ayında inceleme başlatmasını kınamıştı.
Kaynak: AA