(özel Haber) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimleri Hız Kesmiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Başkent Ankara’da yapı denetim firmalarının şantiyesine gelerek denetim gerçekleştirdi.

(özel Haber) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimleri Hız Kesmiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, sağlam ve güvenli yapı için denetimlerini sürdürüyor. Yapılan denetimler kapsamın da vatandaşların sağlam, kaliteli, doğal afetlere dayanıklı ve korumalı bir konuta sahip olması amaçlanıyor.

Yaklaşık yüzde 98’i deprem kuşağında yer alan Türkiye yaşanan depremler sonrasında sağlıksız yapılaşmanın can ve mal kayıplarına yol açması denetim sisteminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. 1999 yılında meydana gelen depremler sonucunda Çevre ve Sağlık Bakanlığı tarafından 4708 sayılı yapı denetimi hakkında kanunu yeniden ele aldı. 2001 yılında 19 pilot ilde başlatılan uygulama 2011 yılına kadar faaliyet gösterdikten sona Türkiye’nin genelinde uygulamaya konuldu.

708 ŞANTİYE DENETİMİNDE 8 FİRMAYA FAALİYET DURDURMA CEZASI UYGULANDI
2014 yılı Ankara ve ilçelerinde son 2 ay içerisinde yapılan 708 şantiye denetimi sonucunda 8 yapı denetim kuruluşları hakkında faaliyet durdurma cezası uygulandı. Türkiye genelinde Bakanlık ve İl Müdürlüklerinde görev yapan personellerce diğer illerdeki denetimlerde hız kesmeden devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan ve ekibi Ankara’da bir yapı denetim kuruluşuna gelerek denetim de bulundu. Kayıhan, kontroller ve uygulamalar hakkında bilgi verdi.

4708 sayılı yasa çerçevesinde 81 İl Müdürlüğü vasıtasıyla tüm yapı denetim firmalarının rutin olarak denetlediklerini ifade eden Kayıhan şunları aktardı:
“Şantiye denetimlerimiz yılda minimum 6 sefer, büro denetlememiz yılda 2 sefer olmak üzere Türkiye’de bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu şantiye denetimi kapsamı içerisinde değerlendirilmektedir. Yapı denetim kuruluşları, yapının projesine, fen ve sanat kurallarına ve imarına göre yaptırmakta mükellef olan kuruluşlardır. Bunların belgelendirilmesini Genel Müdürlüğümüz yapmaktadır. Belirli kriterler çerçevesinde çalışan mimar, mühendis, denetçi belgelendiriyoruz ve onlara izin veriyoruz. İzin verdiğimiz yapı denetim kuruluşları Türkiye’de görev yapmaktadır.”
1999 yılındaki 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapı denetim sitemini yeniden ele aldığını belirten Kayıhan, şunları söyledi:
“4708 sayılı yasayı uygulamayı koydu. 2001 yılında başladığımız bu faaliyet 2011 yılına kadar 19 pilot ilde yürütüldü. Şuanda tüm ülkede yürütülüyor. Şuanda denetlediğimiz firmamız, büyük bir inşaat ve gerekli tedbirler şantiyede alınmış durumda. Arkadaşlarımız gerekli, denetimleri yaptı. Çok ciddi bir eksiklik görülmedi. Bizim maksadımız direk ceza vermek değil, önce uygunluğunu sağlatmaktır. Israrla devam ederse ceza vermektir.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İl Müdürü Banu Aslan Can, Ankara ilinde son 2 ay içerisinde 708 firma denetlendiğini 8 uygunsuz firmanın kapatıldığını aktardı. Can, “Son 2 ayda inşaat sezonunda sadece Ankara ve ilçelerinde yapılan denetim sayısı 708’dir. Bunlarda 8 tanesi uygunsuz olan yapı denetim kapatıldı. Toplamda 211 yapı denetim 203’e düştü. Son 2 ay içerisinde kapatılan 8 tane yapı denetim firması bulunuyor” dedi.

UYGUNSUZ FİRMALAR HAKKINDA 3 AYDAN 1 YILA KADAR KAPATMA CEZASI UYGULANIYOR
Uygunsuz firmaların 3 aydan 1 yıla kadar kapatma cezası alabileceğini ifade eden Can, şunları aktardı:
“Ankara İl Müdürlüğü’nün teknik elemanları mühendis ve mimarlarınca burada projenin şantiyeye uygunluğu test ediliyor. Buna göre de tutanaklar tanzim ediliyor. Tutanaklarda uygunsuzluk bulunanlarda Yapı Denetim Komisyonu’na sevk ediliyor. Yapı Denetim Komisyonu ’da 3 aydan 1 yıla kadar kapatma cezası üç kez aynı cezayı alana da firmanın tamamen kapatılma işlemi uygulanıyor. Ankara genelinde 4 ekibimiz var. 5 ekip ise, ilçelerde görev yapmaktadır. 3’er kişilik ekiplerden oluşuyoruz. Tamamı inşaat mühendisi, mimar, makine, elektrik mühendisi meslek gruplarından oluşuyor.”
Kaynak: İHA