İto Başkanı Demirtaş Önerdi!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programı’nda sağlık turizminin geliştirilmesinin ve sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşümün yer aldığını belirterek, “Hükümetin bu açıklamaları İzmir için belirlediğimiz vizyon ile de birebir örtüşüyor.

İto Başkanı Demirtaş Önerdi!
İzmir, sağlık turizminin başkenti olabilecek potansiyele sahip. Hükümetimizin de vereceği destekler ile bunu yapabiliriz ama öncelikle İnciraltı Bölgesi’ni bir sağlık kampusu olarak planlamamız gerekiyor” dedi.


İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan 9 öncelikli projeden ikisinin Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm ve Sağlık Turizminin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm ile yerli ilaç ve cihaz üretiminin desteklenmesinin hedeflendiğini belirten Demirtaş, “Başbakanımızın açıkladığı sağlık turizminin geliştirilmesi hedefine göre hedef ülke bazlı eylem planları oluşturulacak, teşvik sistemi sadeleştirilecek. Sayın Başbakan, yurtdışı tanıtım çalışmalarının kapsamının genişletileceğini, termal turizmde 100.000 yatak kapasitesi, 1,5 milyon turist sayısı ve 3 milyar dolar gelir hedeflendiğini, medikal turizmde ise 9 milyar dolar gelir ile dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olunmasının hedeflendiğini söyledi” dedi.

Demirtaş, yeni açıklanan programda yer alan sağlık sektörü ve sağlık turizmi ile ilgili hedefleri desteklediklerini ve çok olumlu bulduklarını belirterek, “Sağlık alanında konulan hedefler bizim İzmir için belirlediğimiz vizyon ile de birebir uyuşuyor. Sayın Başbakanın açıklamalarını izlemekten biz yorulduk. Adeta atom karınca gibi. Projeleri İzmir ile çok uyuşuyor. En kısa zamanda İzmir’e davet ederek, projelerimizi anlatıp, bunun için düşündüğümüz yerleri göstereceğiz” dedi.

SAĞLIK TEMASI İLE EXPO’YA ADAY OLMUŞTUK
Demirtaş, İzmir’in 2015 ve 2020 EXPO adaylık süreçlerinde temasının sağlık üzerine olduğunu hatırlatarak, “Bu temayı başta 3. dünya ülkeleri olmak üzere dünyanın en büyük sorunlarından birisinin sağlık olması, küresel bir tema olması nedeniyle belirlemiştik. Diğer yandan bu tema ile düzenlenecek olan EXPO, İzmir’e yöresel potansiyeline uygun olan sağlık sektöründe ve sağlık turizminde önemli bir altyapı ve hareketlilik kazandıracaktı” dedi.

Demirtaş, şöyle konuştu:
“Sağlık alanında son yıllarda ciddi gelişmelerin, reformların yapıldığı ülkemizde sağlık sektör olarak da gelişiyor. İzmir’de dahil olmak üzere ülkemizde ardı ardına önemli yatırımlar yapılıyor. Diğer yandan sosyal güvencesi olan ve kaliteli sağlık hizmeti talep eden yaşlı nüfusun arttığı Avrupa’da bu hizmeti alabilmek için heryere gitmeye hazır büyük bir nüfus var. Ortadoğu ve Afrika’nın gelişmesiyle birlite gelir seviyesi artan ama ülkesinde yeterli sağlık hizmeti bulamayan bir kitle de var. İşte bu insanların yarattığı sağlık turizmi, turistlerin hem tedavi hem de tatil amacı olduğu için beklentilerin ve yarattığı katma değerin yüksek olduğu bir sektör. Başbakanımız da sağlık turizmini geliştireceklerini söyledi.

300 gün güneşli iklimi, çok başarılı üç üniversite hastanesi başta olmak üzere devamlı sağlık kuruluşlarının geliştiği İzmir’in de bu pastdan pay alması gerekiyor. 12 ay turizm hedefini yakalamak için sağlık turizmini kullanmalı.”
EN BÜYÜK ŞANSIMIZ İNCİRALTI
İzmir’in sağlık turizminin başkenti olması konusunda en büyük şansının da İnciraltı olduğunu belirten Demirtaş, “Belki EXPO’yu alamadık ama sağlık turizmi konusunda kentimizde yaşanan farkındalık ve oluşan konsensüs çok önemli bir kazanım. İki adaylığımızda da EXPO alanı olarak İnciraltı yer olarak belirlenmişti” dedi.

İnciraltı’nın hızla bir sağlık kampusu olarak planlanması gerektiğini belirten Demirtaş, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu da İnciraltı’nı sağlık kampusu olacak şekilde, halkla katılımcı bir anlayışla İnciraltı'nı planlamak istediklerini söylemişti. Sayın Başkan’la aynı fikirdeyiz. Burada yapılacak hastane, sağlık merkezleri ve bunlara yönelik konaklama tesisleri ile İnciraltı'nı sağlık kampusu haline getirebiliriz. Bunun için tüm kurumlar bir araya gelmeli, hızla hareket etmeli, Belediyemize destek olmalı ve İnciraltı’nı planlamalıyız. Hem teşviklerden hızla yararlanabiliriz hem de İzmir’in sağlık turizminin başkenti olmasının önünü açarız” dedi.

TERMAL TURİZM
Başbakan Davutoğlu’nun vurgu yaptığı termal turizm konusunda ise Türkiye’de 1300 civarında bulunduğu tahmin edilen termal kaynağın 410 adedinin sıcaklığı ve debisi ile turizm açısından ön palana çıktığını belirten Demirtaş, “Turizme uygun olan 410 kaynaktan 123’ü Ege Bölgesi’nde. Bunların 59 adedi de İzmir’de. Yani kentimiz ve bölgemiz termal kaynak açısından çok zengin bir potansiyel sahip” dedi.

Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2023 yılı hedeflerini içeren “Turizm Stratejileri Raporu”nda belirlenen termal turizmin geliştirilmesi için 4 bölgeden biri olan Güney Ege Termal Turizm Bölgesi’nin İzmir’i de kapsadığını söyledi.

Demirtaş, İzmir’deki jeotermal alan potansiyellerinin dikkate alınarak; yeni yatırım alanlarının tespit edilmesi ve bu alanlarda mülkiyet araştırmasının yapılmasının önemine dikkat çekti. Demirtaş, “Bu alanlardan uygun olanlara, yerli ve yabancı turistlerin taleplerine uygun, dünya standartlarında yeni termal tesisler kurulmalı. Bu tesisler hastane görüntüsünde olmamalı çünkü gelen turist sadece tedavi amaçlı değil tatil amaçlı da geliyor. Ayrıca termal tesislerde çalışacak kuristler de yetiştirmemiz de gerekiyor” dedi.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NDEN SAĞLIK TURİZMİ HEDEFİNE TAM DESTEK
Diğer yandan sağlık turizminin geliştirilmesi için eleman yetiştirilmesinin de çok önemli olduğunu belirten Demirtaş, bu konuda da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin çalışmalar yaptığını söyledi.

Demirtaş, “Sayın Başbakan da programı açıklarken, sağlık personelinin yabancı dil ile donatılması için çalışacaklarını söyledi.

Biz de aynı düşüncedeyiz bu nedenle üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Meslek Yüksekokulu’nda 2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başladık. Amacımız sağlık sektörüne yabancı dil bilen ara elaman yetiştirmek” dedi.

Demirtaş, “Tabii ki bu alanın amiral gemisi Tıp fakültesi ve biz de fakültemizi kurmak için izin sürecinin tamamlanmasını bekliyorduk. Bakanlar Kurulu kararı 26 Ağustos’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Her türlü izin, altyapı ve ihtiyaçları tamamlanmış olarak Tıp Fakültemiz önümüzdeki yıl öğrenci alacak. Balçova’da Tıp Fakültemizin ve Hastanemizin bina inşaatını da aynı süre içinde gerçekleştireceğiz. Yeni Tıp Fakültemiz ve hastanemiz ile birlikte İzmir’in aldığı sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine ve İzmir’in sağlık turizminden daha fazla pay almasına, İzmir’in sağlık turizminin başkenti olmasına ciddi katkı yapacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA