Bursa'da 'Balkan Festivali' Etkinliği

Bursa'da, 3 Aralık'ta "Balkan Festivali" yapılacak.

Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği (MAKDER) tarafından Osmangazi ilçesindeki Zafer Parkı'nda düzenlenecek organizasyonda, Balkan müziğinin önde gelen isimlerinden Gültekin İpekel ile Kosova'dan Grupi Folklorik AKV Deshmoret E Kombit, yine aynı ülkeden Grupi Kengeve AKV Deshmoret E Kombilit O Biliç, Bursa Folklor Eğtiim Merkezi ve Osmangazi Halk Dansları Topluluğu ekipleri sahne alacak.
Dernek Başkanı Taner Ödemiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilkini düzenledikleri festivali geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bursa'da hala büyük ölçüde kültürlerini yaşamaya çalışan 600 bini aşkın Balkan göçmeni bulunduğunu hatırlatan Ödemiş, organizasyonun ücretsiz olacağını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi ile ortak düzenleyecekleri festivalin Zafer Mahallesi'nde gerçekleştirileceğini anlatan Ödemiş, "Buna benzer organizasyonlar genellikle Kültürpark veya diğer salonlarda yapılıyor. Biz ise festivali, Balkan göçmeni vatandaşlarımızın ayağına getirmeyi düşündük" dedi.

Ödemiş, Zafer, Gülbahçe, Başaran, Vatan, Fatih gibi göçmen vatandaşların ağırlıklı yaşadığı mahallelerin bu tür kültürel organizasyonlara aç olduğuna işaret ederek, "Bu mahalleler, genellikle ikinci planda tutuluyor, uyuşturucu ve başka adli olaylarla anılıyor. Bu mahallelerdeki kültürel zenginliği herkesin görmesini istedik. O nedenle bu organizasyonu Zafer Mahallesi'nde düzenlemeyi uygun gördük" diye konuştu.

"Demiryolu altı" olarak adlandırılan bu mahallelerde Türkçe dışında Arnavutça, Boşnakça, Torbeşçe, Bulgarca ve Sırpçanın da konuşulduğuna dikkati çeken Ödemiş, şunları kaydetti:
"Ülkesine, vatanına ve milletine bağlı Balkan göçmenleri, 'Evladı Fatihan' olarak adlandırılan ata topraklarındaki kültürlerini de yaşamayı sürdürüyor. Özellikle yaz aylarında bu mahallelerin sokaklarında yapılan düğünlerde Balkan müzikleri çalınır. Düzenleyeceğimiz festivalle Türkiye'de yaşayan Balkan göçmenleri ile Balkan ülkelerinden gelecek misafirlerimizi bir araya getirmeyi amaçladık. Büyük destelerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de teşekkür ediyoruz. Katkıları sayesinde böyle kapsamlı bir festival düzenliyoruz. Bu organizasyonumuza Balkan göçmeni olsun olmasın tüm Bursalı hemşehrilerimizi bekliyoruz."
Kaynak: AA