1. Eğitim Kongresi

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı yönetici kadroları olarak Türkiye'de eğitimde özel sektör payının yeterli olmadığına inandıklarını, Türkiye'de özel okulculuğun en azından OECD ortalamasının üzerine çıkması için çalıştıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "21. yüzyılda bir eğitim felsefesi oluşturmak ve özel okullar" konulu 1. Eğitim Kongresi, Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, kongredeki açılış konuşmasına bir 12 Eylül darbesine karşı duran bir çerçinin hikayesi ile başladı.

Yaklaşık 1,5 yıl önce göreve geldiğini ve bu süreçte ödemli adımlar attıklarını anlatan Tekin, Antalya'da gerçekleştirilen kongrenin de eğitim felsefesi konusunda önemli bir yol gösterici olacağını ifade etti.

Özel okulların sayısının daha da artırılması gerektiğine işaret eden Tekin, şunları söyledi:
"Milli Eğitim Bakanlığı yönetici kadroları olarak Türkiye'de eğitimde özel sektör payının yeterince olmadığına inanıyoruz. 1,5 yıl içerisinde sayın Bakanımızla Türkiye'de özel okulculuğun en azından OECD ortalamasının üzerine çıkması için el birliğiyle çalışıyoruz. Hedefimiz 2020'li yıllarda en azından yüzde 15 seviyelerinde olan bir özel okulculuk olsun istiyoruz Türkiye'de."
Tekin, eğitime katkıda bulunan özel sektöre çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
- "Eğitim özgür olarak şekillenmeli"
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de eğitimin insanın davranışlarında, düşüncelerinde duygularında ve bilgisinde yaşanan nitelikli değişimi ve gelişimi ifade ettiğini belirtti.

Eğitimin okulun sınırları içine sokulduğundan itibaren özgürlüğünü yitirdiğini, tutsak edildiğini dile getiren Yelkenci, bu şekilde özgür eğitimden bahsetme şansının kalmadığını belirtti.

İnsanın özgür, özgürlüğüne düşkün bir şekilde yaratıldığını ifade eden Yelkenci, eğitimin de bu açıdan özgür bırakılması gerektiğini kaydetti.

Devletin her olguya her gerçeğe müdahale edip, onu kurumsallaştırarak kontrolü altına almak istediğini ve devletin kararından eğitimin de nasibini aldığını söyleyen Yelkenci, "Eğitimden vazgeçemeyeceğimize göre mevcut şartları doğal şartlara yakınlaştırmamız gerekiyor. Eğitimi özgür olarak şekillendirmeli, okulu mümkün olduğunca doğallaştırmalıyız" diye konuştu.

- "Batılı paradigmalardan esinlenmeli"
Eğitim şekillenirken batının yok sayılamayacağını öne süren Ömer Faruk Yelkenci, bir tarafın batıyı paradigma cenneti olarak gördüğünü ve oradan ithal edilecek paradigmalarla sorunun çözülebileceğini düşündüğünü, diğer bir tarafın ise batının paradigmalarının işe yaramayacağını düşündüğünü anlattı. Yelkenci, "Batılı paradigmaları olduğu gibi değil de onlardan esinlenmenin doğru olduğunu söylemek lazım. Bu çalışmayı yaparken amacımız dünyadaki tüm birikimlerden de istifade ederek kendi felsefemizi oluşturmak ve örnek amaçlarla yol açmaktır" dedi.

Eğitimde sürekli yeni anlayışların oluşmasının verimsizliği ortaya koyduğunu dile getiren Yelkenci, eğitim felsefesinin oluşturulması konusunda kongrede önemli görüş ve düşüncelerin ortaya konulacağını bildirdi.
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ziya Selçuk da eğitim ile ilgili tartışmaların yüzyıllardır sürdüğünü, bu toplantının eğitim felsefesi açısından yararlı sonuçları ortaya koyacağını ifade etti.

Milli Eğitim Müdürleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile özel eğitim kurum temsilcilerinin katıldığı kongre 30 Kasım'a kadar devam edecek.
Kaynak: AA