Sokakta Kalan Yabancı Öğrenciye Hocası Sahip Çıktı

Isparta'da barınacak yurt ve ev bulamayınca sokakta, parkta ve otobüs duraklarında yatmaya başlayan Nijeryalı öğrenci Tiamiyu Adetaro Kareem'e üniversite hocası sahip çıktı.

Süleyman Demirel Üniversitesine (SDÜ) yüksek öğrenim için gelen Nijeryalı Kareem, yurt imkanı bulamayınca günlerce barınacak ev aradı. Yabancı olduğu için kimsenin ev vermediği Kareem'e karşılaştığı üniversite hocası İlker Özçelik sahip çıktı. Özçelik, Kareem'i ev bulana kadar evinde misafir etmeye başladı.

Kareem, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu ülkelerinde Türkiye hakkında çok güzel şeyler duyduğunu, aynı zamanda Müslümanların yaşadığı bir ülke olmasından dolayı kardeşlik duygularıyla Türklere sevgi duyduğu için öğrenim için tercih ettiği söyledi.

- "Türk öğrenciden 300, yabancıdan bin 500 lira istiyorlar"
Isparta'da birçok sorunla karşılaştığını belirten Kareem, bunlardan en önemlisinin barınma olduğunu kaydetti.

Kareem, "Ev sahipleri ile konuştuğumda, yabancısın diye ev vermiyorlar. Ayrıca fiyatlar çok yüksek. Türklere 300 liraya verdikleri apartlar için yabancılardan bin 500 lira istiyorlar. Ev bulamayınca otobüs duraklarında, parklarda yattım" dedi.

Sokaklarda yatarken İlker Özçelik ile karşılaştığını ve hayatının normale döndüğünü anlatan Kareem, aksi halde hala sokaklarda yatıyor olacağını dile getirdi.
Üniversitede yabancı öğrencilerin barınabileceği bir yurt olması durumunda daha çok yabancı öğrencinin Türkiye'yi tercih edebileceğini vurgulayan Kareem, "Ev sahiplerinden beklentim, 'yabancıdır' diye ev vermemezlik yapmasınlar. Başka ülkeden eğitim için gelip barınabileceği bir yer bulamazsa yabancılar niçin gelsin" diye konuştu.

- "Parkta yattığını söyleyince yüreğim kanadı"
SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi İlker Özçelik de Kareem'le sokakta tesadüfen karşılaştıklarını anlattı.
Kareem'in Nijerya'dan geldiğini, öğrenci olmak istediğini söylediğini dile getiren Özçelik, şöyle devam etti:
"Ben de kendisine bir nevi rehberlik yaparak yardımcı olmaya çalıştım. Dışarıda, parkta yattığını söyleyince yüreğim kanadı. 2014 yılında, bu soğukta bir insanın dışarıda kalıyor olması içler acısı bir durum. Ben de üniversitem, şehrimiz ve ülkemin imajı adına bu arkadaşımıza sahip çıkmak gerektiğini düşündüm."
Yabancılarla ilgilenen büroları aradığını ve yardım istediğini bildiren Özçelik, yetkililerin kendisine dönüş yapacaklarını söylediklerini, onlardan yardım gelinceye kadar Kareem'in evinde kalacağını kaydetti.

- "Barınma ciddi sorun"
Özçelik, Türkiye'nin yabancı öğrenciler açısından adeta bir cennet olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bugün Avrupa'ya baktığınızda binlerce avro eğitim ücretleri var. Türkiye, genellikle Ortadoğu ve Asya ülkelerinden öğrenci alıyor. Bu öğrencilerin maddi durumları da genellikle iyi olmuyor. Biz burada Türk misafirperverliğini göstermek istiyoruz ancak barınma konusunda ciddi problemlerle karşılaşıyorlar. Sadece Isparta için değil, ülke genelinde ciddi bir barınma sorunu var. Türkiye'de yabancılar için ayrı yurtlar yapılması gerektiği kanaatindeyim. Nasıl olsa dışardan geldiler, barınmak zorundalar ve bizim sunduğumuz fiyata tabi olmak zorundalar şeklinde bakılması doğru değil."
SDÜ Jeoloji Mühendisliğini bitirerek lisansüstü eğitimine devam eden Nijeryalı İbrahim Ebubekir İbrahim de yabancı öğrenciler için en büyük sorunun barınma olduğuna dikkati çekti.
Ev sahiplerinin yüksek fiyat söylediklerini ifade eden İbrahim, "Türklere 300 lira olan apart odaları için yabancılardan bin 500 lira istiyorlar. Arkadaşım ev bulamadı, mecburen sokaklarda, otogarda kaldı. Ev bulana kadar büyük sıkıntılar yaşadı. Bu sorunlar olmasa Türkiye'ye daha çok yabancı öğrenci gelebilir. Bunun Türkiye için büyük fırsat olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

İbrahim, ayrıca yabancı öğrencilere öğrenim görürken kısmi zamanlı da olsa çalışma imkanı verilmesi ve sigorta ücretlerinin de düşürülmesini istedi.
SDÜ'de Erasmus programı çerçevesinde sosyoloji alanında lisansüstü eğitim gören Slovakyalı İvan Daçko da en büyük sorunu ikamet tezkeresi almakta yaşadıklarını belirtti.

Kaynak: AA