Hasta ve Doktorların Sorunları Bu Zirvede Konuşuldu

Hasta ile doktorun tedavi sürecinde karşılaştıkları sorunlar, “2’nci Hasta Dernekleri Zirvesi”nde masaya yatırıldı.

Zirveye katılan Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, 2020 yılında 10 milyon kişinin kanser hastalığından ölebileceğini iddia etti.
Hasta hakları, hasta ve doktor ilişkileri, tıp alanında alınması gereken hizmetler gibi sağlık alanında önem taşıyan konuları ortak platformda toplayan “2’nci Hasta Dernekleri Zirvesi” Avantgarde Otel’de düzenlendi.

Zirveye konuşmacı olarak, Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, Doç Dr. Kemal Memişoğlu, Prof. Dr. Pınar Saip, İlknur Özgül Görgün, Europa Donna Derneği’nden Canan Perdahlı, Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınları ile Dayanışma Derneği’nden Nevval Sevindi, HASVAK Yaşlılık Hizmetleri ve Kanser Eğitimleri Organizasyonu Derneği Başkanı Engin Öztürk, Prof. Dr. Sedat Özkan, Doç. Dr. Fahriye Oflaz, Doç. Dr. Hakan Karagöl ve Dr. Sertaç Doğanay katıldı.

Bu yıl “2’nci Hasta Dernekleri Zirvesi”nin konusu “Hastanın Yolculuğu” olarak belirlendi

Toplantıda bir hastanın hastalıkla mücadele sırasında karşılaştığı sorunlar, bir hasta ve hekim gözüyle tartışıldı.

“2020 YILINDA 10 MİLYON KİŞİ KANSER HASTALIĞINDAN ÖLEBİLİR”
Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce 2020 yılında 10 milyon kişinin kanser hastalığından ölebileceğini iddia ederek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre harekete geçmezsek; 2020 yılında 10 milyon kişi kanser nedeniyle ölebilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu verilerinin iyi okuması ve her ülkenin kendine göre yorumlaması gerekmektedir. Kanserle mücadele; devletin, bilim insanlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının, konuyu birbirinden kopuk bir anlayışla ele almaması gereken, dünyanın geleceğini tehdit eden ve sürekli gündemde kalması gereken oldukça önemli bir sağlık problemdir” dedi.

“HASTALIĞI YENDİM DİĞER HASTALARA YARDIMCI OLMAK İSTİYORUM”
Yakalandığı kanser hastalığını yenen Salih Yüce, “Yaklaşık 10 yıl önce yakalandığım yumuşak doku kanseri nedeni ile uzun bir sure kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördüm. Tedavi süreci sonunda eğer kanseri yenebilirsem; bir hasta, bir baba ve birey olarak edindiğim tecrübeleri, toplumla ve kanser hastalarıyla paylaşmayı ve kanserle mücadele konusunda Türkiye’de toplumsal bir eylem planı oluşturulması ve uygulanması üzerine çalışmayı planladım. İnsan hayata kıl payı tutunduğu en zor zamanlarda, küçük bir desteğin bile hayati önem taşıdığını anladım. Bu nedenle kanser hastalığını yendikten sonra kendi köşeme çekilmedim, diğer hastalara destek olabilmek için çalışmanın yollarını aradım. Kanser hastalarına şunu söylüyorum; ben başardım, sizler de başarabilirsiniz yeter ki buna gerçekten inanın” diye konuştu.

Kaynak: İHA