17 Yıl Sonra Hayatı Kurtuldu
Hepatit C’ye bağlı 17 yıldır karaciğer siroz hastası olan ve iki yıldır başka bir merkezde organ bekleme listesinde yer alan 62 yaşındaki Emin Sarılanlar, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurduktan sonra bir hafta içinde organa kavuştu.
62 yaşındaki Emin Sarılanlar’a, 17 yıl önce karaciğer sirozu tanısı konuldu. İlk etapta ilaç tedavisi uygulanarak organ nakli henüz acil olmadığı için pasif listeye alındı. Durumu gün geçtikçe kötüleşen, sürekli doktor kontrolünden geçen Sarılanlar, 15 yılın ardından durumu kötüye gittiği için aktif kadavra listesine alındı. İki yıldır başka bir merkezde organ bekleme listesinde yer alan Sarılanlar, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurduktan sonra bir hafta içinde organa kavuştu. Kadavradan alınan karaciğer İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla nakledildi. Yorgunluk, halsizlik, üşüme ve beraberinde getirdiği koma tablosu nedeniyle çok zor zamanlar yaşadığını belirten Sarılanlar, "Ben nasıl nakil olurum derken hem nakil oldum hem de sağlıklı bir şekilde hastaneden beş gün sonra yürüyerek çıktım" derken, kızı Öznur Sarılanlar da, ’’Babam suyu çekilmiş sonbahar ağaçları gibi kurumuştu. Günden güne gözümüzün önünde yapraklarını döküyordu. Şimdi adeta ilkbahar ağacı gibi her şey yeniden oluşuyor. Organ bağışı ile ilgili toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Babamın ameliyatını yapan ve bize her zaman moral veren, destek olan Doç. Dr Ünal Aydın ve ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır" diye konuştu.
"KADAVRADAN NAKİL YETERSİZ"
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç.Dr. Ünal Aydın, "Böyle başarılı bir sonucu yaşamış olmak ve neticesinde de hastamızın sağlıklı olduğunu görmek, hem ekibimizi, hem hasta yakınlarımızı çok memnun ediyor. Bu tip durumlarda en önemli şey karaciğer naklinden hemen sonra başladığımız, ameliyat sonrası ve ömür boyu kullanacağı ilaçlar. Onun dışında aralıklı olarak kontrollerine gidip gelecek. Sosyal hayat açısından kontrolleri dışında ek bir problemi olmayacak" dedi.
Türkiye'de kadavradan bağışta sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntının en fazla yaşandığı organlardan birinin de karaciğer olduğunu belirten Aydın, hastaların büyük zorluklar yaşadığını ifade etti.
"ÖNEMİNİ HER ZAMAN VURGULUYORUZ"
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tayfun Adanır da şöyle konuştu: “Yoğun bakım hastası için arzu etmediğimiz bir durum olan beyin ölümü gerçekleşirse beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarına 'organlarını bağışlar mısınız?' diye sorduğumuzda insanların organ bağışına daha sıcak baktığını gözlemliyoruz. O yüzden biz yoğun bakıma yatan ve tüm hastalar için çok yakın takip ve iyileştirme odaklı çalışıyoruz. Ayrıca, bir psikolog ile aile yakınlarına destek uygulaması başlattık. Öte yandan bugün için Türkiye'de çok fazla organ bekleyen hasta var. Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu her zaman vurguluyoruz.''