Ytü ve Çalık Holding, Patentin Yıldızlarını Seçti

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Çalık Holding, "Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı" yarışmasında patentin yıldızlarını seçti.

Çalık Holding açıklamasına göre, YTÜ ile Çalık Holding iş birliğinde, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı" yarışması sonuçlandı.
Yarışmanın YTÜ Beşiktaş Yerleşkesi Oditoryum Salonu'nda yapılan finalinde birincilik ödülüne "Su Kumbarası" isimli projesi ile Abdullah Murathan Kurt layık görülürken, ikincilik ödülünü "Nanoplazmonik Cihazı ile Nano Ölçekli Soğutma" isimli projesiyle Prof. Dr. Pınar Mengüç, üçüncülük ödülünü ise "Enerji Verimli Ocaklar" isimli projesiyle Süleyman Hilmi Yılmaz kazandı.
Hakan Kalmaç ise "Mobralle" isimli projesiyle mansiyon almaya hak kazandı. Yarışmanın birincisine Macbook Air bilgisayar, ikincisine iPhone 5S akıllı telefon, üçüncüsüne iPad Air tablet ödülü verilirken, mansiyon kazanan yarışmacıya da ödül olarak tablet bilgisayar verildi.

Etkinlikte ayrıca, YTÜ yanında diğer üniversitelerden katılan öğrenci ve akademisyenlerle birlikte projesine güvenen ve fikri başarılı olan herkese, fikrini kazanca dönüştürebilmesi için tüm patent ve projelerini pazara çıkarma imkanı da sunuldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Ar-Ge ve inovasyonun önemini vurgulayarak, "Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşen ve bugün burada kaliteli bir örneğini gördüğümüz bu başarılı çalışmaları daha da çoğaltmalıyız" ifadelerini kullandı.
Çalık Holding Strateji Yönetimi Direktörü İrfan Başak ise Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan, Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika'daki öncü Türk girişimcilerinden biri olan Çalık Holding'in, girişimcilik ruhu taşıyan ve yenilikçi fikirleri bulunan gençleri desteklemeye devam ettiğini belirtti.

Çalık Holding olarak daha önce mayıs ayında, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde, iş fikri olan girişimcilere yönelik yeni projeleri için 1 milyon TL'ye kadar yatırım alma fırsatı sunulan "İlk İşim Girişim Yarışması"nı desteklediklerini hatırlatan Başak, şimdi de yine YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Yıldızlı Patentler Temiz Çevre Teknolojileri Proje Pazarı"nın ana sponsoru olduklarını kaydetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çalık Holding olarak "Yıldızlı Patentler" yarışmasıyla, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve sanayide fark oluşturma yeteneğinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını anlatan Başak, "Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, 500 milyar dolar ihracat hacmi ve yıllık 50 bin adet yerli patent sayısına ulaşabilmek için ekonomik büyümeye, ihracata ve ekonomiye katkı sağlayacak patent almaya değer yeni buluşların teşvik edilmesini hedefliyoruz. Ülke olarak rekabet gücümüzün yüksek olması, inovasyon ve patent kültürünün gelişmesine bağlı" diye konuştu.


- "Teknoloji satın alarak bir yere varamayız"

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de özellikle teknolojiyi satın almak yerine üretmenin gerekliliğini vurgulayarak, teknolojiyi satın alarak dışarıya bağımlı olunduğu sürece, hiçbir yere varılamayacağını belirtti.

Türkiye'nin en hızlı gelişen teknoparkı unvanına sahip YTÜ Teknopark'ında bu amaca hizmet verdiklerinin altını çizen Yüksek, "Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmek yolunda 300 bin yetişmiş Ar-Ge personeline ihtiyacı var. Oysa mevcut Ar-Ge mühendis sayımız 70 bin. Hal böyle iken bu gibi çalışma alanlarımızı daha genişletmeli, daha çok çalışmalıyız" dedi.

YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kaya ise teknoloji transferleriyle lisans ve patent satın almakla yetinen ülkelerin kendi patentlerini üreten ülkelere göre ekonomik sıralamada çok geride kaldığına dikkati çekti.
Kaynak: AA