(özel Haber) Yerli Sherlock Holmes’tan Müthiş İcat

Türkiye’nin ilk özel dedektifi Bilal Kartal, parmak izi alma cihazı icat etti.

(özel Haber)  Yerli Sherlock Holmes’tan Müthiş İcat
Cihazı, diğer parmak izi yöntemlerinden ayıran şey cesetlerden de parmak izi alabilmesi.

İzmir’de, 20 yıldır özel dedektiflik yapan ve yerli Sherlock Holmes olarak anılan Bilal Kartal, kriminal dünyasını sarsan bir buluşa imza attı. Celal Bayar Üniversitesi’nin de Ar-Ge bakımından destek verdiği cihaz, 48 saatte kaybolan parmak izlerini yeniden belirginleştirebiliyor, ceset üzerinden parmak izi tespiti yapabiliyor.

“AMERİKA VE İSRAİL'DE PEŞİNDE”
Özel dedektif Bilal Kartal’ın dünyada ilk ve tek diye nitelendirdiği cihazın yaklaşık maliyeti 50 bin TL civarında. Kartal, 15 senede geliştirdiğini belirttiği cihazı için, Amerika, İsrail ve Japonya’dan talep olduğunu söyledi.

“YÜZDE 95 SONUÇ ALDIK”
Dünyada üç çeşit parmak izi alma sistemi olduğunu belirten Kartal, kendi icat ettiği sistemin dördüncü bir sistem olduğunu iddia etti. Cihazdan yüzde 95 oranında sonuç aldıklarını kaydeden özel dedektif Kartal, “Diğer sistemlerde var olan parmak izini elektronik ortamlara en iyi şekilde aktarma çalışmaları yapılmaktadır. Bizim sistemimizde parmak izine direkt müdahale edilerek parmak izinin hatlarını belirginleştirip, elektronik ortama alıyoruz. Yetişkin bir insanda 2-3 günde parmak izi kaybolur. Bizim cihazımızda bir hafta-10 gün geçse de parmak izini tekrar geri getirebiliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DE ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Cihazı birçok yabancı ülkenin de istediğini vurgulayan Kartal, bu teklifleri değerlendirmediğini ifade ederek, “Türkiye’de üretilmesini ve Türkiye’den satışının yapılmasını istiyoruz. 15 sene sonunda Celal Bayar Üniversitesi de projemize destek verdi. Onların da destekleriyle cihazımızın prototipini hazırladık” diye konuştu.

TERMAL KAMERA DA VAR
Dört termal kameranın bulunduğu cihaz, mor ötesi ışıklar sayesinde, ceset üzerinde herhangi bir yabancı madde 'saç kılı, sperm, kan, kimyasal kalıntı gibi olduğunda bu cisimler kayıt altına alınıyor.
Kaynak: İHA