İsveç'in Denizaltı Operasyonu

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, geçen ay İsveç ordusunun denizde operasyon yapmasına neden olan yabancı askeri varlık konusunda şüphe bulunmadığını belirterek, eldeki tüm imkanlarla İsveç kıyılarını koruyacaklarını bildirdi.

İsveç ordusu, 17 Ekim'de başkent Stockholm'e 30 kilometre mesafede denizde yabancı askeri varlık tespiti yapıldığını belirterek askeri uçak ve gemilerin katıldığı bir hafta süren operasyon yürütmüştü. Denizaltı olduğu belirtilen şüpheli aracı arayan İsveç ordusu, operasyonu sonuç alamadan 24 Ekim'de sona erdirmişti.
İsveç Başbakanı Stefan Löfven, bu konuyla ilgili olarak Savunma Bakanı Peter Hultqvist ve Genelkurmay Başkanı Sverker Göransson ile ortak basın açıklaması yaptı.
Genelkurmay Başkanı Sverker Göransson, ekim ayında Stockholm takımadaları civarında yabancı bir deniz aracı tespit edildiğini ancak İsveç ordusunun bunun hangi ülkeye ait olduğunu belirleyemediğini açıkladı.

Takımadalar civarında küçük bir denizaltının varlığı konusunda kesin delillere sahip olduklarını belirten Göransson, kanıtların ne olduğu ve nasıl elde edildiği konusuna değinmedi.
Savunma Bakanı Peter Hultqvist de İsveç olarak çok acil bir tehdit altında olmadıklarını ancak Baltık Denizi'nde artık yeni bir güvenlik durumu bulunduğunu göz önüne alarak hareket etmek zorunda olduklarını söyledi.

- "Kabul edilemez bir durum" -
Başbakan Stefan Löfven ise karasularında bir ihlal söz konusu olduğu noktasında şüphe bulunmadığını ve yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Löfven, bundan sonra eldeki bütün araç ve imkanlarla ülke sınırlarının güvenliğini sağlayacaklarını bildirdi.
Girintili çıkıntılı ve çok sayıda adanın varlığından dolayı İsveç kıyılarının çok uzun ve gözetiminin zor olduğuna değinen Löfven, ancak bunu yapma imkan ve kabiliyetini artıracaklarını ifade etti.


- Olay -
İsveç Silahlı Kuvvetleri, denizde yabancı askeri varlık tespit edildiğini belirterek 17 Ekim'de Stockholm açıklarında denizden ve havadan operasyon başlatmıştı. Savaş gemileri, hücumbotlar, mayın arama gemileri, helikopterler ve yaklaşık 200 personelin katılımıyla yürütülen operasyonda, Stockholm'ün 30 kilometre açığında deniz tarama çalışması yapılmasına rağmen herhangi bir sonuç alınamamıştı.
Tehdit unsurunun bir Rus denizaltısı olduğu ve Stockholm yakınlarındaki bir nokta ile Rusya'nın Baltık denizi kıyısındaki toprağı Kaliningrad arasında kriptolu haberleşme yapıldığı iddiaları İsveç basınında yer almıştı.
Rusya ise denizaltındaki askeri hareketliliğe bir Rus denizaltısının neden olduğu iddialarını reddetmiş ve Hollanda'ya ait bir denizaltının bölgede olabileceğini ileri sürmüştü. Rusya'nın ileri sürdüğü iddia da Hollanda tarafından yalanlanmıştı.
Kaynak: AA