'Çocuk Hakları ve Demokrasi Atölyeleri' Projesi

Adana’da, Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği, Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği ortaklığı, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Barosu’nun iştirakiyle hazırlanan “Çocuk Hakları ve Demokrasi Atölyeleri” başlıklı proje başladı.


Projenin tanıtım toplantısı proje ortaklarından Çukurova GİAD’ın ev sahipliğinde dernek binasında yapıldı. Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, Çukurova GİAD Yönetim Kurulu Üyesi Efsun Erkemen, Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, Adana Barosu’nu temsilen Av. Rukiye Çinkılıç’ın katıldığı toplantıda, projeyle ilgili bilgiler verildi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Fazilet Aksu, bu projenin Adana’daki sivil toplum örgütleri (STÖ) arasındaki politikaları etkileyecek, sivil katılımda etkili olmalarını sağlayacak diyaloglara örnek olacağına da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Çocuk haklarının uygulanması tüm Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de sorunludur. Çocuğa yönelik şiddet ve çocuk işçiliği henüz çözümlenmemiş sorunlarımızdır. Bu sorunlardan yola çıkılarak ve bölgenin ihtiyaçları da göz önüne alınarak çocuk hakları alanında bir STÖ ağı oluşturmayı ve bu ağ üyelerinin aktif katılımıyla çocuklarla atölye çalışmaları yaparak bölgede çocuk hakları ve demokrasi bilincini artırmayı, karar alma mekanizmalarına bireylerin aktif katılımlarını sağlamayı hedeflediğimiz projemizi geliştirerek uygulamaya koyduk. Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi-II Hibe Programı kapsamındaki projenin genel hedefi, çocuk hakları ve çocuklar için demokrasi kültürünün yaygınlaştırılması için STÖ’ler arasında diyalog oluşturarak sivil katılımı güçlendirmektir.”
Projenin Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini de bildiren Aksu, projenin amacına ulaşabilmesi için 2 hedef belirlediklerini de açıklayarak, “Birincisi çocuk hakları ve çocuklar için demokrasi ortak paydasında bir STÖ ağı oluşturmak, eğitici eğitim faaliyetleriyle ağa katılanların kurumsal ve operasyonel kapasitelerini geliştirmek, diğeri de çocuk haklarının çocuklar tarafından öğrenilmesi ve toplumun her kesimi tarafından benimsenmesi için atölye çalışmaları yapmak. Böylece, yerelde sivil toplum örgütlerinin çocuk haklarını benimsemesi, çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi, izlenmesi ve gerekli savununun yapılması konusunda güçlendirilmesi ve bu konularda sivil toplum örgütleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje ile kurulacak olan STÖ ağına katılan STÖ’lerin insan hakları, çocuk hakları, savunuculuk-lobicilik konularında bilgilerinin artacağını, operasyonel kapasitelerinin gelişeceğini beklemekteyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA