Gaziantep'te 'Milli Pul Sergisi' Açıldı

Gaziantep'te 172 koleksiyonun yer aldığı "Milli Pul Sergisi" açıldı.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, Şehitkamil Kongre Merkezi'ndeki serginin açılışında, dünyada ilk pulun 1840 yılında İngiltere'de kullanıldığını söyledi.

Posta tarihinin puldan önceye dayandığını belirten Tural, pulun tarihçesini anlattı.
Pul kullanılmadan önceki dönemde mektubu götüren postacıların, parayı haberi alandan talep ettiğini dile getiren Tural, "Haber güzelse postacı çok para alıyormuş, haber kötüyse de hiç para ödemiyorlarmış. Bu sıkıntıyı giderebilmek için pul icat edilmiş. Bu kapsamda mektup gönderilmeden önce para alındığına dair mektuba pul yapıştırılmaya başlanmış" dedi.

Her yıl 20 yeni pul basımı gerçekleştirdiklerine işaret eden Tural, bunları da ülke genelinde kişi, kurum ve kuruluşların fikirlerini alarak tasarlayıp hazırladıklarını kaydetti.

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF) Başkanı Ziya Ağaoğulları da serginin, 4 binden fazla pulun yer aldığı 172 koleksiyondan oluştuğunu ifade etti.

Osmanlı döneminden günümüze kadar farklı zamanlarda basılan pulların yer aldığı serginin, Türkiye'de düzenlenen en önemli pul sergisi olduğunu belirten Ağaoğulları, pul koleksiyonculuğunu özendirmek için sergiye genç ve çocukların çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise PTT'nin Türkiye'nin en eski kurumlarından biri olduğunu belirterek, yaklaşık 10 yılda Osman Tural önderliğinde önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Ata, kurumun kaydettiği gelişmeleri sevinçle takip ettiklerini bildirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de serginin geçmişle gelecek arasında gönül köprüsü kurduğunu ifade etti.

Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için tarih bilincinin önemine işaret eden Şahin, gençleri sergiye davet etti.
Sergi, 20 Kasım Perşembe gününe kadar gezilebilecek.
Kaynak: AA