Bakan Zeybekci’den gümrük birligi uyarisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Gümrük Birliği Anlaşması’nı devam ettirmemesi durumunda Yunanistan’ın zarar göreceğini belirtti.

Bakan Zeybekci’den gümrük birligi uyarisi
“Eğer ABD ile AB bu görüşmeleri biter ve uygulamaya girerse ve Türkiye bu süreçte olmazsa üzülerek söylüyorum AB'ye üyelik sürecimiz devam eder ama Gümrük Birliği Anlaşması devam edemez. Bu anlaşmanın sonlandırılmasından olumsuz etkilenecek iki ülkeyiz. Bu kelimeyi ağzıma almak istemiyorum ama bu durum olumsuz etkiler. Artık beraber yürümemiz lazım. Biz bir araya gelirsek 1 artı 1 eşittir 2 yapmaz. 1 artı 1 eşittir 5 yapar' dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda yapılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas'ın katıldığı Türkiye-Yunanistan İş Forumu'nda, Ege'nin iki yakasında 400 işadamı ikili iş görüşmelerinde bulundu. Türkiye'yi etkisi altına alan sis İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki uçuşları da etkiledi. Ekonomi Bakan'ı Nihat Zeybekci'nin de Ankara'dan 8:30'da kalkması gereken uçağı 3 saat gecikmeli olarak kalktı. Olumsuz hava şartlarına rağmen İzmir'e gelen Bakan Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla Forum başladı.

“İSTEMİYORUM SENİ' DEME ALTERNATİFİMİZ YOK”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Bazı şeyler vardır ki seçemezsiniz. Karar size ait değildir. İnsan annesini, babasını, çocuğunu, vatanını, coğrafyasını seçemez. Seçemediği bu özelliklerine de iyi bir şekilde sarılmalıdır. Türkiye ile Yunanistan bu özelliklere sahip iki ülkedir. Birbirlerini seçme hakkı yoktur. Birinin diğerine'İstemiyorum seni' deme alternatifi yoktur. Zor olanı zorlamaktansa kolay olanı yapmalı, birbirini çok seven iki ülke olmak zorundayız. Aynı denizin iki tarafında, aynı rüzgardan etkilenen, aynı coğrafya ve kültürü birlikte paylaşan iki ülke olarak bugüne kadar maalesef hata yapmışız. Maalesef fırsatları tepme adına yeterince gayret göstermişiz. Ama bunların sonucunda iki ülke yavaş yavaş aklını kullanmaya başlamıştır.“

“BİRLİKTE OLURSAK BİR ARTI BİR 5 YAPAR”
İki ülkenin tarihindeki en büyük hatasının Anadolu'dan Yunanistan'a Yunanistan'dan Anadolu'ya yapılan zorunlu göç olduğunu belirten Zeybekçi, “Keşke bu hatayı yapmasaydık. Keşke birlikte yaşama kültürü ilelebet devam etseydi. Birbirimizi geçme yarışından vazgeçmeliyiz. Artık beraber yürümemiz lazım. Biz bir araya gelirsek 1 artı 1 eşittir 2 yapmaz. 1 artı 1 eşittir 5 yapar, 20 yapar” diye konuştu.

“EGE'NİN ZENGİNLİKLERİNİ BİRLİKTE PAZARLAYALIM”
İki ülkenin birlikte çok büyük ufuklara yol alabileceğini aktaran Zeybekçi şunları söyledi: “Biz birlikte üçüncü ülkelerde çok büyük ufuklara yol alır. Gerek Orta Asya, gerek Kafkasya, gerek Orta Doğu'da bir araya gelip yol alabiliriz. Balkanlarda çok zengin kaynaklar. Buralarda da birlikte çok güzel şeyler yapabiliriz. Turizmde ortak projeler geliştirebiliriz. Ege'yi birlikte kullanabiliriz. Ege'mizin zenginliklerini bütün dünyaya birlikte pazarlayabiliriz. Önümüzdeki günlerde birçok etkinliği birlikte yapabiliriz. Biz niye Yunanistan ve Türkiye olarak uluslararası etkinliklerde işbirliği yapmayalım? Biz birbirini tamamlayan iki ülkeyiz. Artık kendimizi yarıştırmayalım. Türk zeytinyağını yarıştırmayalım birlikte pazarlayalım. Yunan oteli ile Türk otelini ayrıştırmayalım, birlikte yapalım. Bundan sonra ilk işimiz bu olsun. Aradaki sınırları kaldıralım.”

Türkiye'nin AB üyelik sürecinin stratejik olarak büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Zeybekci, önemli olanın AB'ye üyeliğin değil süreci tamamlamak olduğunu ifade etti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ UYARISI
Gümrük Birliği Anlaşması‘nın Türkiye'yi rahatsız etmeye başladığını aktaran Zeybekci, şöyle devam etti: “AB ile ABD Serbest Ticaret Anlaşması'ndan daha ileri olan görüşmeleri bitirdiğinde dünya ticaretinin yüzde 50'si blok haline gelecek. Biz bu durumda dışarıda kalamayız. Kaldı ki AB ile Gümrük Birliği Anlaşmamız var. AB ve ABD ile görüşmelerimiz sürüyor ama Yunanlı dostlarımızdan da bu konuda destek bekliyoruz. Eğer ABD ile AB bu görüşmeleri biter ve uygulamaya girerse ve Türkiye bu süreçte olmazsa üzülerek söylüyorum AB'ye üyelik sürecimiz devam eder ama Gümrük Birliği Anlaşması'nın devam edemez hale gelir ve bunun sonlandırılmasından olumsuz etkilenecek iki ülkeyiz. Bu kelimeyi ağzıma almak istemiyorum ama bu durum olumsuz etkiler. Biz Yunanistan ile olan ilişkilerimiz son derece önemsiyoruz. AB üyelik sürecinde gerek Yunanistan gerek Güney Kıbrıs ile yaratılan problemlerin suni olduğuna inanıyoruz.”

Müttefik ve dostluk ilişkilerinin sağlam bir ekonomik ilişkiye dayandırılması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, bu durumda ülkeler arası ilişkilerin daha da güçlü olacağını söyledi.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT
Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas Türk ve Yunan halkını birleştiren pek çok özelliğin olduğunu ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin her geçen gün arttığını belirterek şöyle konuştu: “Her iki ülke arasında 2010-2013 yıllarında ikili ticaret hacmi ikiye katlandı. Son yıllarda Türkiye'nin en çok ihracatın gerçekleştirildiği ülke Yunanistan oldu. Türk ürünlerinin Yunanistan'daki payı 184 ülke arasında 14. Sırada yer alıyor. Her iki ülkenin şirketleri karşılıklı yatırımlarını gerçekleştiriyor. Yunanistan'ın Türkiye'deki yatırım oranı 6.6 milyar dolar civarındadır. Küçük sorunları hızlı ve kolay şekilde aşabiliriz. Ekonomik işbirliğinin her iki tarafın da yararına sonuçlar vereceği aşikardır. İkili vergilendirme, iki ülke girişimleri arasındaki yatırımların karşılıklı desteklenmesi anlaşmaları son derece önemlidir. Bu forum Türk-Yunan işadamları için önemli bir fırsat teşkil etmektedir. Eminim ki bu Forum, Türk-Yunan ekonomik işbirliğine büyük bir ivme kazandıracaktır.”

“HER İKİ ÜLKE İÇİN OLUMLU SONUÇLAR DOĞACAK”
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığını belirterek, Forum'un bu anlamda önemli bir adım olacağını kaydetti.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine dikkat çekti. Artık Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin zamanının geldiğini belirten Vardar, bu sayede ileriye dönük ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

TOBB Başkan Yardımcısı, EBSO Başkanı ve DEİK Üyesi Ender Yorgancılar, geçmişe takılmadan gelecek kurgusu yapmanın iki ülkeye de çok şey kazandıracağını belirterek, vizelerin kolaylaştırılmasıyla ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini söyledi.

Forum'da 500'den fazla ikili görüşme gerçekleştirileceğini ve bunun bir rekor olduğuna dikkat çeken Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ise forumun her iki ülke için olumlu sonuçlar vereceğini kaydetti.

“İKİLİ YATIRIMLAR ÇOK ÖNEMLİ”
Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ise Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişki ufkunun açık olduğunu belirterek, “Gelecekte iki ülkenin işbirliği için son derece iyimserim. Tarım ürünleri, enerji, inşaat, gıda sektöründe birçok işbirliği yapabiliriz. Yine birlikte Balkanlar'da işbirliği yapabiliriz. İkili yatırımlar çok önemli. Çeşitli alanlarda Orta Doğu'da, Doğu Avrupa'da ikili konsorsiyumlar geliştirebiliriz. Denizcilik, kara ve hava taşımacılığın da da işbirliği yapabiliriz. Son yıllarda Yunanistan'dan Türkiye gelen Türkiye'den Yunanistan'a gelen turistlerin sayısında büyü artış var. Bu çerçevede küçük işletmeler de kazançlı işler yapabilirler.”

400 İŞADAMI BİR ARAYA GELDİ
İzmir Kaya Termal Otel'de yapılan toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin yanı sıra ve Yunanistan Kalkınma ve Rekabetçilik Bakanı Kostas Skrekas, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ege Bölge Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Enterprise Greece Başkanı Syngros Aristomenis ile her iki ülkeden 400 işadamı katıldı.