Nükleer Karşıtları Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Çed Raporuna İtiraz Etti
İçel Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesi sınırları içerisine yapılması planlanan, 'Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi' projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna itiraz ederek, topladıkları itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verdiler.
Sabah saatlerinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen NKP üyelerine, CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı da destek verdi. Burada sloganlar atan NKP üyeleri, ÇED raporuna tepkilerini dile getirdiler. İmzaladığı dilekçe ile ilgili konuşan Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Radyoaktif Atık Depolama Tesisi, Rıhtım, Deniz Dolgu Alanı ve Yaşam Merkezi projesine ilişkin ÇED raporunda atıkların nerede tutulacağı, nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumdadır. Ayrıca ÇED raporu Akkuyu Nükleer Güç Santralinde kullanılmış atık depolama stratejisinin nasıl görüleceğine dair bir bilgi içermiyor. Bu yüzden ilgili ÇED raporunun kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla bu raporun reddedilmesi için bu dilekçeyi hazırladım" ifadelerini kullandı.
"AKKUYU'DA NÜKLEER SANTRAL YAPILMASINI İSTEMİYORLAR"
Kendisinin ve binlerce kişinin bu dilekçelere imza attığını vurgulayan Atıcı, "Akkuyu’da bulunan vatandaşlarımız buraya bir nükleer santral yapılmasını istemiyorlar. ÇED’e itirazlarını bildirdiler ve yaklaşık 4 bin sayfalık bir raporun da bu kadar kısa bir süre içerisinde okunmasının çok da mümkün olmayacağını biliyoruz. Bu sürenin de yetersiz olduğunu biliyoruz. Yangından mal kaçırır gibi binlerce sayfa raporu önümüze koyup da 10 gün içerisinde bunun değerlendirilmesini istemek de doğru olmayacaktır ama biz 35 yıldır bu davanın takipçisiyiz. Bu nedenle o raporun içindekilerin neler olduğunu çok iyi biliyoruz, süratle okuduk ve itirazlarımızı yapıyoruz. Biz burada olduğumuz sürece, bugün 10 Kasım güneşin altında konuşamadığımız sürece, biz kentimize nükleer santral yaptırmamaya ant içtik. Bugün 10 Kasım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ölüm yıldönümü. Biz onun çağdaş, müreffeh, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne olan inancımızı ve nükleer santrali de iptal ettirerek ülkemize sahip çıktığımız göstermek için bu girişimlerimizi yapıyoruz" dedi.
"ÇED RAPORUNUN ŞEFFAF HAZIRLANDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ"
İçel NKP adına konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası İçel Şubesi Başkanı Erkan Demir ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na fakslarla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne elden verecekleri dilekçelerle itirazlarını sunduklarını belirterek, "Bu rapora yaptığımız itirazlarda eksik aramanın ötesinde cevapsız birçok sorunun varlığını hala sürdürmesi bu konuda NGS firmasının ÇED sürecine olan bakışını açıkça ortaya koymaktadır. Hazırlanan ÇED raporunda atıkların nerede tutulacağı, nasıl tutulacağı, nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumda. ÇED raporu Akkuyu Nükleer Santrali'ndeki kullanılmış atık depolama stratejisinin nasıl görüleceğine dair herhangi bir bilgi içermiyor. Oluşturulan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel riskleri ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi açıklar, belirsizlikler bulunduğunu düşünüyoruz. Nükleer enerjinin alternatifsiz bir çözüm olarak belirtilmesini ve nükleer enerji santralinin yapılmasının zorunlu olduğunu iddia edilmesini kabul etmiyoruz. ÇED raporunda güvenlik standartları ne şekilde uygulanacağı, kaza sonrası olan riskler ve bu risklere karşı çözüm mekanizmaları açık bir şekilde yer almıyor. ÇED raporunun şeffaf ve katılımcı bir biçimde hazırlandığını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.
Akkuyu'da henüz dünyada denenmemiş bir reaktör tipinin kullanılacağını ifade eden Demir, "Rapor da buna dayalı tahminlerle yazılmış durumda. Ülkemizin nükleer santrale ihtiyacı yok. Son derece kirli olan, güvenli olmayan, dışa bağımlı ve pahalı olan bu enerji ısrarından vazgeçip, enerji politikamızın enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjilere yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İnsanca yaşanılabilir bir dünya için bu projeden vazgeçilinceye kadar mücadelemize bugün hukuksal alanda olduğu gibi her alanda devam edeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından NKP üyeleri, topladıkları itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim ettiler.