Kadıköy’de ‘‘1’inci Dünya Savaşı 100’üncü Yılı Sempozyumu”
Kadıköy’de gerçekleştirilen ‘‘1’inci Dünya Savaşı 100’üncü Yılı Sempozyumu”nda savaşın bıraktığı sonuçlar uzmanlar tarafından değerlendirildi.
Kadıköy Belediyesi, Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) 1’inci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla ‘‘1’inci Dünya Savaşı 100’üncü Yılı Sempozyumu”nu düzenledi.
Sempozyuma, Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel, Doç. Dr. Sevtap Demirci, Doç. Dr. Ali Satan, Prof. Dr. Serhat Güvenç ve Araştırmacı Cahit Kayra katıldı.
Sempozyumda 1’inci Dünya Savaşı’yla değişen kaderlerin, sınırların, ideolojilerin ve blokların günümüze yansımaları akademisyenler, uzmanlar tarafından anlatıldı.
Savaşta Almanya’nın büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Bilsay Kuruç, “1870-1914’ün barış dünyası yeni bir çağa geçiş için bir barış projesi ile olamadı. Yeni bir çağa geçiş dünya savaşı ile oldu. Barış dünyasında savaş ve gelecek için tasarımlar birlikte oluştu. Siyaset gitgide güce kuvvete tabi olmaya başladı.
Savaş Almanya’nın yeniçağ projesini ortaya koydu. Almanya’nın projesinde en önemlisi Avrupa egemenliğindeki bir kalkınma projesiydi. Bu projesi kısa sürecek ve ülkenin maddi kaybı olmadan sürecek bir savaşla gerçekleştirmek istedi. Ama istedikleri olmadı kısa bir savaş istiyorlardı ama gayet uzun bir savaş meydana geldi” dedi.
Sempozyumda “1’inci Dünya Savaşı’ndan kalanlar”, “Osmanlı İmparatorluğu’nun bitaraf kalması durumunda Birinci Dünya Savaşı Sonrasında karşılaşılacak jeopolitik durum”, “1’inci Dünya Savaşı içinde Kıbrıs”, “1’inci Dünya Savaşı olmasaydı, Osmanlı 1’inci Dünya Savaşı’nda tarafını seçti mi?”, “1’inci Dünya Savaşı’nda İngiliz politikası”, “1’inci Cihan Harbi ve Japonya- Osmanlı İlişkileri”, “Deniz Silahlanma Yarışı ve 1 Dünya Savaşı’na etkileri” ile “Savaş kabinelerinin sorgulanması” konuları masaya yatırıldı.