Bir Ege Klasiği 'Kırma Zeytin'

Ege Bölgesi'nde, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden olan ve olgunlaşŸmadan toplanan Ayvalık ve Edremit tipi yeşŸil zeytinlerden yapılan kırma zeytinler, Edremit Körfezi'ndeki pazarlarda satışŸa sunulmaya başŸlandı.

Genellikle kışŸ aylarında tüketilen kırma zeytinler için Balıkesir'in Ege kıyılarındaki birçok evde telaşŸlı günler yaşŸanıyor.
Ege sofralarının vazgeçilmezi bu kahvaltılık ürün, olgunlaşŸmadan toplanan yeşŸil zeytinlerden yapılıyor. Ayvalık ve Edremit tipi yeşŸil zeytinlerin, taşŸ ya da ahşŸap bir aparatla dövüldükten sonra içi su dolu bidon ve kavanozlarda 15-20 gün olgunlaşŸmasıyla elde edilen kırma zeytinlerin sezonluk tazeleri, çarşŸı ve pazarda yerini almaya başŸladı.
Semt pazarlarında kilogramı 5 liradan kırmalık zeytinlerin yemeye hazır olanları ise 8-10 liradan satışŸa sunuluyor. Bu ürün, eylül-ekim döneminde Kuzey Ege'yi tercih eden tatilcilerden de büyük ilgi görüyor.
Edremit Ziraat Odası ikinci BaşŸkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, kırma zeytin kültürünün Edremit Körfezi başŸta olmak üzere Ege Bölgesi'ne özgü olduğŸunu söyledi.

Körfezde yılda ortalama yaklaşŸık 60 bin ton sofralık zeytin üretildiğŸini belirten Diker, "Bunun yüzde 15'i kırma zeytin olarak sofralarda yerini alıyor. Kırma zeytinin diğŸer zeytinlerden farklı olarak özel bir meyve kokusu ve tadı bulunuyor" dedi.

Tarlasından topladığŸı kırmalık yeşŸil zeytinleri pazar yerinde satan Adile ǖzen ise bu sene kırmalık zeytinlerin erken piyasaya çıktığŸını ifade etti.

Bu ürünün, normalde ekim ayı ortalarında çıkması gerektiğŸini dile getiren ǖzen, "Kırma zeytinin kilogramını 5 liradan satıyoruz. Bu yıl biraz da kırma zeytin değŸerli olacak çünkü yağŸmurlar çok yağŸmadı" diye konuşŸtu.
Cunda Adası'nda semt pazarında zeytin satan AyşŸe LJınar da kırmalık yeşŸil zeytinlerin, KazdağŸı eteklerindeki HasanboğŸuldu mevkisinden toplandığŸını anlattı.
LJınar, kırmalık zeytinlerin müşŸterisinin fazla olduğŸunu bildirerek, "Zeytinleri kırma olarak yaparsanız çok basit ancak bu zeytinleri çizik zeytin olarak yaparsanız uzun süre beklemesi gerekir. En az 3 ay aynı suda durur. Ondan sonra suyunu değŸişŸtirerek tatlandırırsınız. Limonunu, tuzunu, yağŸını koyarsınız, yeşŸil çizik zeytin olur" ifadesini kullandı.
 
Kaynak: AA