Ergene Havazası Bilgilendirme Toplantası Yapıldı
Ergene Havzası Eylem Planı bilgilendirme toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Orman ve Su işleri bakanlığı Su yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Çorlu Belediye başkanı Ünal Baysan ile çok sayıda sanayi kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Orman ve Su işleri bakanlığı Su yönetimi genel müdürü Cumali Kınacı, Ergene havzasının Türkiye’deki 24 havzadan biri olduğunu söyledi.
Kınacı, “Ergene havzası Türkiye’deki 24 havzadan bir tanesidir. Bugün burada arkadaşlarımızın hazırladığı planla ilgili olarak bilgiler alacağız” dedi.
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise 2 yıldır önce göreve geldiğini belirterek, “6 Mayıs 2011’de Türkiye’nin gözde yerlerinden biri olan Ergene havzasında iki yılı aşkın birikmiş bir takım sorunlar vardı. Bu sorunlar pek çok gündeme geldi fakat o zamanlarda hiç bir şey yapılamadı. Şimdilerde dönüp baktığımızda o günden bugüne kadar çok mesafe harcadığımızı gördük. Gerek uluslararası gerek yerel bazda bu işin reklamını yapıyoruz. Yani reklam derken hükümet bu işi tamamen bitirinceye kadar bu şekilde çalışalım, bu işi bitirelim istiyorlar. 16 Haziran 2013 tarihinde de Ergene Havzası koruma eylem planın Başbakanlık genelgesiyle talimatlandırıldı. Buda Türkiye tarihinde bir ilk oluyor. Bunun için her şeye çok daha dikkat etmeliyiz ve birbirimizi tam anlamıyla bilgilendirip, sadece belde belediyesi çapıyla değil, ulusal çapla düşünmeliyiz. Çorlu Çerkezköy ile birlikte Trakya’nın endüstri başkenti. Tüm faaliyetleriyle birlikte Çorlu ayrı bir başkent ama en fazla sıkıntıyı da burası çekiyor. 24 tane bizim şehrimizde belde belediyesi vardı ve bu belediyelerin kendi seçmiş olduğu meclis üyeleriyle beraber sanayiye girdiler. Fakat bunlardan hiç kimsenin haberi olmadı. Dolayısıyla biz 31 Mart sabahı Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla uyandık ve belde belediyeleri ortadan kalktı. 11 kardeş ilçe belediyesi ve 1 Büyükşehir Belediyesi var ama henüz halka 11 bin kilometre kadar bizim şehrimize kadar 6 bin 370 kilometre kadar. Gerisi nerede Edirne’de, Kırklareli’nde onlarda özellikle bize göre yakın olmasıyla birlikte endüstri bölgesi. Bunların hepsi yer altı suyunu kullanıyorlar. Arıtmalarını yapıyorlar ve deşarjlarını bu şekilde yapıyorlar. Yıllardır hepimiz muzdariptik hatta o deşarj yapan sanayiciler bile şuan pişman. Ama bizim istediğimiz sadece çözüm yolu. Bu çözüm yolunda devletin, hükümetin almış olduğu bir karar var ama bunun ayaklarını yere tıpkı taş gibi dizerken adım adım giderken belediyelerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın, medyamızın tamamıyla ben değil biz diyerek bu çözüm yolunu gerçekleştirebileceğimizin altını çiziyorum” dedi
Daha sonra Ergene Havzası eylem planı ilgili olarak bilgiler verildi.