Güngören’de Duvarlar Çiçek Açıyor

Güngören Belediyesi yeşil alandan yoksun sık yapılaşmanın görüldüğü bölgelerde, birçok AB kentinde örnekleri bulunan “dikey yeşillendirme” çalışmalarına devam ediyor.

Güngören’de Duvarlar Çiçek Açıyor

Çevre düzenlemesi, peyzaj ve yeşil alan çalışmalarıyla Güngören’e estetik bir kimlik kazandıran Güngören Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, şehrin görsel açıdan şık bir görünüme kavuşması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Her yıl ilçedeki yeşil alan miktarını artıran Güngören Belediyesi, günümüzde yoğunlaşan şehirleşme, nüfus artışları, beton yapıların, yolların artması birlikte baş gösteren beton yığınlarına yeşil savaş başlattı.

Bu vizyon çerçevesinde, dikey bahçe uygulamaları, butik ve barok bahçeler, yeni ve yenilenen parklar, refüj ve kavşak düzenlemeleriyle Güngören’in çehresini değiştiren Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri bir taraftan Güngören’deki yeşil alan miktarını arttırırken diğer taraftan ilçe içerisindeki parklar, caddeler, kavşak ve refüjlerde peyzaj çalışmaları ve dikey bahçe uygulamalarıyla ilçe halkına görsel şölen sunuyor.

Sadece parklarda ve boş alanlarda yeşillendirme yapmayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’de ilk defa uygulanan dikey yeşillendirme çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Bu kapsamda çalışmalarına devam ekipler, Akıncılar ve Rasimpaşa Parkında uygulanan dikey bahçe uygulamalarının ardından Güngören Kültür Merkezi’nin duvarında da “dikey bahçe” uygulaması gerçekleştirerek geleneksel gri duvar olgusunu ve monotonluğu ortadan kaldırdı.

Park yapmaya ve yeşil alan oluşturmaya yer bulamayan park ve bahçeler müdürlüğü ekipleri bina yüzeylerini yeşillendirmeye başladı.

Akıncılar parkının ardından Rasimpaşa parkında da benzer uygulamayı hayata geçiren belediye yetkilileri, dikey yeşillendirmenin yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ediyor.

Çalışma hakkında bilgi veren yetkililer, şunları söyledi: “Güngören park yapmaya ve yeşil alan oluşturmaya yerleşim açısından çok müsait olmayan bir bölge. Bunun sıkıntısını maalesef yaşıyoruz. Ne yazık ki hayat şartları, bizi her geçen gün daha fazla bina arasında kalmaya zorluyor. Bu soruna son dönemde getirilen en çarpıcı çözümlerden birisi de “dikey bahçe” uygulamaları. Biz de Avrupa ülkelerinde sıkça kullanılan dikey bahçe çalışmalarını Güngören’de uygulamaya başladık. Son olarak kültür merkezimizin duvarını dikey bahçeye çevirdik. Bu proje sayesinde, sık ve kesintisiz yapılaşmanın yeşile geçit vermediği sokak ve caddelerde dikey yeşillendirme yapıyoruz. Boş duvar yüzeylerini yeşil dostu binalara dönüştürüyoruz. Bundan sonra da dikey yeşillendirmenin yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam edecek”.
Kaynak: İHA