Mobese’ler, Çeşme’de 69 Olayı Aydınlattı

İçişleri Bakanlığı’nın AB projesi olarak uyguladığı ‘Kolluk Kuvvetlerinin Sivil Gözetimi’ projesi için pilot ilçe seçilen İzmir’in Çeşme ilçesinde 15 ayda MOBESE sayesinde altı hırsızlık, 25 trafik kazası, bir cinayet ve 37 diğer suçlar olmak üzere toplam 69 olay aydınlatıldı.

Mobese’ler, Çeşme’de 69 Olayı Aydınlattı

İçişleri Bakanlığı’nın AB projesi olarak uyguladığı ‘Kolluk Kuvvetlerinin Sivil Gözetimi’ projesi için pilot ilçe seçilen İzmir’in Çeşme ilçesinde emniyet müdürlüğü tarafından belirli periyotlarla huzur toplantıları yapılıyor. Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından Ulusoy Çeşme Limanı Toplantı Salonu’nda düzenlenen Huzur ve Asayiş Toplantısı’na Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Şoförler Odası Başkanı Hakkı Kocakara, Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvan Severler Derneği Sekreteri Gül Alper, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, okul müdürleri ve ilgili emniyet mensupları katıldı.

Çeşme’de Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) uygulamasının ilk etabının geçen yıl faaliyete geçmesiyle birlikte Muhabere-Elektronik Büro Amirliği bünyesindeki Kent Güvenliği Yönetim Sistemi’nin yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Hakan Becel şöyle konuştu: “27 Temmuz 2013’te tarafımıza teslimi yapılan 1. Etap MOBESE Sistemi, sekiz bölgede 10 direk üzerinde 17 sabit ve bir hareketli kamera ile faaliyete geçti. Bu yıl 17 Ocak’ta ise 2. Etap MOBESE Sistemi devreye girdi. Bu sayede beş bölge, 11 direk üzerine 25 sabit kamerayla sisteme dahil oldu. Şimdi toplam 43 kamera ile suça karışanların amansız takipçisiyiz. Örneğin barkovizyonda görülen şu şahıs Yağhaneler mevkiindeki araçtan telefon çalıyor. Ekiplerimiz bu kişiyi beş dakika sonra Alaçatı kavşağında yakaladı. 15 ayda MOBESE sayesinde 6 hırsızlık, 25 trafik kazası, 1 cinayet ve 37 diğer suçlar olmak üzere toplam 69 olay aydınlatıldı.”
“BİLGİ KİRLİLİĞİ ŞEHİR EFSANESİ HALİNE GELİYOR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çeşme İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel, bilgi kirliliğinin bazen şehir efsanesi haline geldiğini ve o bilgi kirliliğine sebep olan insanların dahi kendi yalanlarına inandıklarını söyledi.

Bilgi kirliliğini verdiği örnekle anlatan Becel, “Geçen gün berberde tıraş oluyorum. Berber, ‘müdürüm Çeşme’de hırsızlar her yerde kol geziyormuş, her eve hırsız girmiş’ dedi.

‘Nereden duydun bunu?’ diye sorduğumda ‘kahvede söylüyorlar’ dedi.

Bilakis son 20-25 gündür Çeşme’de hiçbir evde hırsızlık olmadı. Ama tam tersi bir algı oluşmuş. Akabinde ‘Çeşme’de sence bir yıl içerisinde kaç eve hırsız giriyor?’ sorusunu sordum. Berber ‘en az 500’ derken, yanındaki kalfa ‘500 ile bin arasıdır’ dedi.

Bilakis son üç yılın ortalamasını alırsanız Çeşme’de hırsızlık olan ev sayısı 96. Ama eğer halkı, halkımızla iç içe olan muhtarlarımızı, özellikle de STK’ları bu konuda bilgilendirmezseniz, hal öyle bir duruma geliyor ki sanki Çeşme’de her gün hırsızlık oluyor. Ortalıkta asayişsizlik kol geziyor. Bu noktada ben Çeşme’nin en güvenli yerlerden biri olduğu konusunda iddialıyım. Yine son 3 yılın ortalamasına baktığımız zaman da darp olayları 205, trafik kazaları ise 210 adet. Bu rakamlar nüfusa orantılı genel ortalamanın çok altında” diye konuştu.

OKUL ÇEVRESİ DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI
Bu yıl sorumluluk bölgeleri dahilindeki 22 okulla ilgili farklı bir uygulama başlattıklarını, her okul için biri kadın, biri erkek ikişer polis memuru görevlendirdiklerini belirten Hakan Becel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bünyemizde bulunan Çocuk Büro Amirliğimizi faal hale getirdik. Elbette okul içerisinde öğrencilerimizin sorumluluğu okul müdürü ve yöneticilerdedir. Çocuk Büro Amirliği özellikle okullar civarında 18 yaşından küçüklere alkol ve sigara satışı yapan marketlere, tekel büfelerine ve bakkallara yönelik çalışmalar yapıyor. Broşür bastırdık bütün tekel büfelere dağıttık, dağıtıyoruz. Vatandaş bir tekel büfesi açmış ama açık tek tek sigara satışının yasak olduğunu bilmiyor. Küçük yaşta çocuğa alkol satışı yapılmamasını birebir takip ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki 15 yaşında bir çocuk sigaraya, alkole başlıyorsa eğer, bir sonraki basamak çok daha farklı maddeler olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için de biz üzerimize düşeni titizlikle yerine getiriyor, sıkı kontrollerle okul civarındaki o tür iş yerlerini uyarıyoruz.”
“UYUŞTURUCU KONUSUNDA ÇEŞME’DE SIKINTI YOK”
Uyuşturucu konusunun sadece Çeşme’de değil, tüm Türkiye’de en fazla şehir efsanesinin üretildiği bir konu olduğuna dikkat çeken Hakan Becel, şöyle konuştu: “Yaz sezonunda nüfusun 750-800 bine ulaştığı, eğlence sektörünün de en yoğun olduğu dönemde de mutlak suretle uyuşturucuya yönelik kontrollerimiz daha sıklıkla devam ediyor. Yaz sezonunu haricindeki diğer aylarda ise uyuşturucu madde kullanımı yönünden Çeşme sıkıntılı bir yer değil. Bunu iddialı bir şekilde söyleyebilirim ama özellikle kış sezonu için yine şehir efsaneleri devreye giriyor; ‘Ya bu her tarafta satılıyor’. İyi, güzel de, ‘Nerede satılıyormuş?’ Kimse bilmiyor, ‘Biz öyle duyduk’. Bir şey konuşuyorsan, duymakla olmuyor, mutlak suretle sizin bazı şeyleri görmeniz ve bilmeniz lazım. Yapılan çalışmalar sonucu Çeşme’de 2012 yılında 16 kilo 950 gram esrar maddesi, bir kilo 150 gram toz esrar, dokuz adet uyuşturucu hap yakalanırken, 2013 yılında bir kilo 565 gram esrar maddesi, 37 adet sentetik hap, iki kök kenevir bitkisi ele geçirildi. Bu yıl ise şimdiye kadar kayıtlara geçen bir kilo 858 gram esrar maddesi, 99 adet sentetik hap, 39,7 gram kokain maddesi, 4,5 gram bonzai maddesi, dört kök kenevir bitkisi var. Bizim hassas olduğumuz okullarımızda böyle bir sıkıntı şu ana kadar tespit edilmedi, bununla ilgili istihbari bir duyumumuz da yok. Bu oldukça sevindirici bir durum.”
Kaynak: İHA