Doldurulan Karadeniz Kıyıları Balık Popülasyonunu Düşürdü

Karadeniz'de deniz canlılarının özellikle yumurtlamak için kullandığı kıyıların yeni yaşam alanları için doldurularak tahrip edilmesinin balık popülasyonunu olumsuz etkilediği belirtildi.

Ordu Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçılık açısından önem arz eden kıyısal alanların özellikle Doğu Karadeniz kıyılarında oldukça dar olduğunu belirtti.

Kıyı bölgesinin deniz canlıları için hayati önem taşıdığını ifade eden Balık, hayvanların bu alanı yumurtlama, dinlenme ve beslenme amaçlı kullandığını vurguladı.
Son zamanlarda Karadeniz Bölgesi'nde yeni yaşam alanları oluşturmak için kıyıların doldurulduğuna şahit olduklarını dile getiren Balık, şunları kaydetti:
"Bu alanların doldurularak tahrip edilmesi hayatlarını kıyıda geçiren balık ve diğer canlıların uygun ortam bulamamalarına neden olmaktadır. Bu durum, uygun yaşam alanları bulamayan canlıların sahip oldukları popülasyon üzerinde baskı yaratmaktadır. Bu canlılar ile beslenen diğer türler de bu baskıdan olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca bu alana yumurta bırakan canlıların yavruları yumurtadan çıktıktan sonra yeterince beslenememekte bu da sayılarında azalmaya yol açmaktadır. Kıyısal zona müdahaleler sonucunda kıyıda yaşayan canlılar korkarak yeni yaşam alanları arayışına girmekteler."
- Kıyıların doldurulması balık çeşidini olumsuz etkiliyor
Prof. Dr. Balık, Türkiye'ye yaklaşık bin 680 kilometrekarelik kıyısı bulunan Karadeniz'in alan olarak oldukça büyük olmasına rağmen balıkçılık için çok az bir bölümünün önemli olduğunu dile getirdi.
Özellikle Karadeniz'in Türkiye kıyılarında yaşayan dip balıklarının stoklarının oldukça hassas olduğunun altını çizen Balık, şöyle devam etti:
"Kısıtlı olan bu alanları yeni yerleşim yerleri oluşturmak suretiyle doldurarak ve kirleterek fiziki olarak daraltmaya ve bu canlıların yaşam alanlarına daha fazla müdahale etmeye hakkımız yok. Denizin doldurulması, kıyısal zonda yaşayan canlılar için baskı yaratmakta ve bu baskı, başta ticari değeri yüksek olan balık türleri olmak üzere tüm canlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Avlanabilen balıkların stoklarını ve tür çeşitliliğini azaltmakta hatta belli türler için yok olma tehdidi oluşturabilmektedir. Bütün canlıların tek bir ekosistemin parçası olduğu düşünüldüğünde bu durum zincirleme bir şekilde besin piramidinin en üst noktasında yer alan bizlere kadar ulaşmaktadır."
- Karadeniz'e ulaşan atıklar
Balık, canlıları olumsuz etkileyen diğer bir etkenin ise Karadeniz'e ulaşan atıklar olduğunu aktardı.
Karadeniz'e, kıyısı bulunan 6 ülkenin atığının üçte birinin karıştığını anlatan Balık, "Bu durum, Karadeniz'de yaklaşık 150 metreden daha derin suların oksijensiz kalmasına ve dolayısıyla canlıların yaşaması için uygun sular olmaktan çıkmasına neden olmuştur. Bugün itibarıyla bunun geri dönüşümü de söz konusu değildir" diye konuştu.

Kaynak: AA