Bağımsız Denetime Alınan Şirket Sayısı Artıyor

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Seyit Ahmet Baş, "En büyük 2 bin 500 şirketin aktif toplamı, kurumlar vergisi mükellefleri aktif toplamının yüzde 67'sini oluşturuyor. Dolayısıyla bu şirketleri denetim kapsamına almakla kurumlar vergisi mükelleflerinin aktif toplamının hacim itibarıyla yüzde 67'sini denetim kapsamına almış olduk" dedi.

Baş, AA muhabirine, Türk Ticaret Kanunu'nun muhasebe ve denetim ile ilgili hükümlerini yürütmek üzere 2011 yılında kurulan kurumlarını tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bağımsız denetim olgusunun Yeni Ticaret Kanunu ile başladığını dile getiren Baş, daha önce Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yürütülen bir takım bağımsız denetçi ve bağımsız denetim faaliyetlerinin söz konusu olduğunu belirtti.

Bağımsız denetimin tek başına devam etmesi ve herhangi bir kamu gözetimi sistematiği bulunmamasının eksiklik olduğuna dikkati çeken Baş, bu durumun 2002 yılında ABD'de fark edildiğini bir takım skandallar ortaya çıktığını anlattı.
Bunun üzerine bağımsız denetçiler üzerinde kamu gözetimi sistematiği oluşturulduğunu ifade eden Baş, "Kamu gözetimi sistematiği, bağımsız denetim çalışmasını yapanların kamu kurumu tarafından gözetlenmesi anlamına geliyor. Kurumumuzun adının kamu gözetimi olmasının da sebebi budur" diye konuştu.

- Yeni kriterlere göre bin şirket daha kapsama giriyor
Baş, 2016 yılından itibaren AB üyesi ülkelerde "4 milyon avro aktif büyüklük, 8 milyon avro net satış hasılatı ve 50 çalışan" kriterlerinden ikisinin bulunduğu işletmelerin bağımsız denetime tabi olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Ülkemizde henüz kriterler bu seviyede değil. Bakanlar Kurulu'nun geçen yıl aldığı kararla bu konuda kriterler 150 milyon aktif büyüklük, 200 milyon satış hasılatı ve 500 çalışan olarak belirlenmişti. Kurumumuz, 2 bin 580 şirketle bu konuda sözleşme imzalamıştı. Bu yıl bağımsız denetime tabi olmak için kriterler yine Bakanlar Kurulu tarafından 75 milyon aktif büyüklük, 150 milyon satış hasılatı 250 çalışan şeklinde değiştirildi. Bu kriterlere göre tahminimiz, bin şirketin daha bağımsız denetim kapsamına gireceği yönünde."
Önümüzdeki yıllarda kriterlerin biraz daha aşağı ineceğini, bununla ilgili çalışma yürüttüklerini bildiren Baş, kriterlerin aşağı çekilmesiyle 5 bin civarında şirketin bağımsız denetim kapsamına gireceğini düşündüklerini söyledi.

Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"En büyük 2 bin 500 şirketin aktif toplamı, kurumlar vergisi mükellefleri aktif toplamının yüzde 67'sini oluşturuyor. Dolayısıyla en büyük 2 bin 500 şirketi denetim kapsamına almakla kurumlar vergisi mükelleflerinin aktif toplamının hacim itibarıyla yüzde 67'sini denetim kapsamına almış olduk. Bu yıl itibarıyla en büyük 3 bin 500 şirketin aktif toplamı, kurumlar vergisi mükelleflerinin yüzde 74'ü. Önümüzdeki yıllarda 5 bin şirketin bağımsız denetim kapsamına alınacağı düşünülürse bu oran yüzde 82-85 arasında olacak."
- 13 bin meslek mensubu geçiş dönemi eğitimlerine katıldı
Bağımsız denetçilik için mesleki alanda yetkin olunması gerektiğini vurgulayan Baş, meslek mensuplarının bu nitelikleri kazanması amacıyla sınav sistematiği kurduklarını belirtti.

Baş, 90 bin civarında serbest muhasebeci, mali müşavir bulunduğunu, eldeki stoğu da dikkate alarak meslek mensuplarını geçiş sürecinde daha kolay yetkilendirebilmek için çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Yetkilendirme çalışmaları kapsamında üniversitelerle çalışma yaptıklarını anlatan Baş, şöyle konuştu:
"26 üniversitede eğitim çalışmaları yürütülüyor. 15 yıl ve daha kıdemli olan meslek mensuplarını geçiş dönemi eğitimleriyle akademik eğitim vermek suretiyle yetkilendiriyoruz. 2013 yılı başından itibaren 13 bin meslek mensubumuz geçiş dönemi eğitimlerine katıldı.

Bunlardan 10 bin 500'ü kurumumuza müracaatını yaptı. Biz de bunların bağımsız denetçi olabilmesi için kurul kararını çıkarttık."

Kaynak: AA