İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu

Hukukun Üstünlüğü Derneği'nden yapılan açıklamada, barolardaki mevcut seçim sisteminin üye sayısının çok fazla olduğu büyük illerde adil ve çoğulcu bir sistemin oluşmasına imkan vermediği ifade edilerek, "Nispi temsil sistemine geçilmediği takdirde üye sayısı belli bir miktarı geçen illerde ikinci bir baro oluşturulması düşünülmelidir" denildi.

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Ümit Kocasakal'ın yeniden baro başkanı seçildiği İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu'na ilişkin dernekten yapılan açıklamada, seçimlerin tüm avukatlara, hukuk camiasına ve Türkiye'ye hayırlı olması dilendi.
Savunmanın yargı erkinin kurucu unsurlarından olduğu belirtilen açıklamada, toplumda adalet dağıtılırken savunmasız ve avukatsız bir yargıdan söz edilemeyeceği, savunmayı temsil eden avukatların kendi içlerinde de adil olması gerektiği, bu bağlamda baro yöneticilerinin adil bir seçim sistemi ile görev almaları ve hizmet etmelerinin bir zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
"Ancak, mevcut seçim sistemi uygulaması üye sayısının çok fazla olduğu büyük illerde ne yazık ki, adil ve çoğulcu bir sistemin oluşmasına imkan vermemektedir. Mesleğin ve meslektaşlarımızın değil, adeta bir ideolojinin temsilcilerinin seçimi sonucunu doğurmaktadır" denilen açıklamada, siyasetten bağımsız bir meslek birliği olması gereken baroların mevcut durumda, ne yazık ki, ideolojik mücadele zemini haline geldiği dile getirildi.

Açıklamada, yönetimi ele geçiren ekiplerin üyelerinin çoğunun hiç de kabul etmediği siyasal söylemlerle kamuoyuna mesajlar verdiği ve mesleğin itibarını aşağılara çektiği, bu durumun telafisi için baroların çoğulcu bir yapıyla yönetilmesi ve gerçek bir meslek birliği olarak görev yapmasının önem arz ettiği bildirildi.

- "Üye sayısı belli bir miktarı geçen illerde ikinci baro oluşturulmalı"
Mevcut sistemin avukatların önemli bir kısmını dışladığı ve biran önce değişmesi gerektiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Nispi temsil sistemine geçilerek veya mevcut seçim sistemi uygulaması değiştirilerek bütün oylar baro yönetiminde adil bir şekilde temsil edilmelidir. Bu bağlamda derneğimizin de katkılarıyla TBMM'ye sunulmuş bir yasa teklifi var olup bu teklif kanunlaştırılmalıdır. Nispi temsil sistemine geçilmediği takdirde üye sayısı belli bir miktarı geçen illerde ikinci bir baro oluşturulması düşünülmelidir.
Her geçen gün hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar atan ülkemizin bu sorunu da bir an önce aşmış olması temennimizdir. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmadığı takdirde, önümüzdeki seçimlerde grupların listelerini oluştururken, bütün kurulları kendi grubundan oluşturmak yerine diğer grupların da temsiline imkan tanıması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca seçilecek yeni yönetimin hiçbir grup ve meslektaşımızı dışlamadan mesleki ve yargısal sorunların çözümü için aktif rol oynamaları gerektiğini vurgulamak istiyoruz."
Kaynak: AA