Abdulkadir Konukoğlu Cnbc-e Kanalının Konuğu Oldu

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’nin önünün açık olduğunu belirterek, “Bazı ülkeler, bazı kişiler Türkiye’yi yükselirken ayağından çekmeye çalışıyorlar.

Abdulkadir Konukoğlu Cnbc-e Kanalının Konuğu Oldu
Biz yukarı tırmanmaya devam edeceğiz. Ellerinde ancak bizim ayağımızdaki çizmeler kalacak” dedi.


CNBC-e kanalında canlı yayınlanan, Melda Yücel’in sunduğu “Finans Cafe” programına konuk olarak katılan Konukoğlu, Gaziantep’te yaşanan son olayları değerlendirdi, 2014 yılı büyüme beklentileri ve yatırımlarına ilişkin bilgi verdi.

Sunucunun, “Hem doğduğunuz büyüdüğünüz hem de yaşayıp yatırım yaptığınız Gaziantep’te neler değişiyor” sorusu üzerine Konukoğlu, Gaziantep’in İstanbul’dan sonra en fazla göç alan şehir olduğuna, bunun üzerine Suriye’deki iç karışıklıktan kaçarak şehre gelen 350 bin civarında Suriyeli sığınmacı bulunduğuna dikkati çekti.

Bu nüfus artışından dolayı şehirde trafik, ev kiralarının yükselmesi gibi bazı sorunlarla karşılaşılabildiğini anlatan Konukoğlu, Gaziantep’te işsizlik oranının Türkiye genelinin altında kaldığını anımsatarak, “Gaziantep’te işsizlik sorunu çok yok. Zaten işçi eksikliği vardı, ama son 1,5-2 yıldan beri Doğu’dan gelenler ve Suriyelilerin gelmesinden sonra böyle bir şey kalmadı. Artık bunların kayıt altına alınması lazım. Baktığınız zaman Gaziantep’te çok büyük sorun yok” diye konuştu.

Gaziantep’te bütün fabrikaların üzerinde ‘işçi alınacak’ diye yazılar olduğunu bildiren Konukoğlu, Suriyeli sığınmacıların işçi açığını kapattığını ve bunların genelde lokanta, kahvehane, fırın, ayakkabı tamirciliği gibi ufak esnaf işleri yaptıklarını, inşaatta amelelik gibi süreklilik gerektirmeyen işlerde ve ‘merdiven altı’ olarak nitelendirilen bazı işyerlerinde çalıştıklarını kaydetti.

“Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışanlar sigortalı. Kanunen siz Türkiye’ye kayıtsız bir insanı çalıştıramazsınız. O bakımdan OSB’de Suriyeli çalıştıran pek yok” diyen Abdulkadir Konukoğlu, Suriyeliler arasında kalifiye işçiler ve sanatkarlar da olduğunu, ona göre ücretlerinde fiyat farklılığı olduğuna vurgu yaptı.

“SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLİRSE, KOTANIN GELMESİ LAZIM”
Programın sunucusunun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “Suriye’den gelenlere kendilerini tanımlayacak bir kimlik verileceği, çalışma imkanı elde etmiş olacakları” yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, çalıştırılacak Suriyelilere yüzde 10 gibi bir kota konulmasını gerektiğini ifade eden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İllaki yüzde 10 işçi alınacak denmemesi lazım, serbest olmalı. Ama bir işveren yüzde 10’dan fazla da çalıştıramamalıdır. Eğer siz işverene daha fazla imkan tanırsanız, bazı işverenler ucuza eleman çalıştırabilmek için normal işçisini çıkarır, onu almaya kalkar. Ama bu doğru hareket değil, etik değil. Ama bunu yaparlar mı? Yapan insanlar olabilir. Onun için kota koyacaksın. ‘Yüzde 5’ten, yüzde 10’dan fazla yabancı işçi çalıştıramazsın’ diyeceksin. Diyeceksin ki, Türk vatandaşı da işsiz kalmasın.”
Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de başka illerde de yaşadığına işaret eden Konukoğlu, “Çalışma izni verildiği takdirde, muhakkak kotanın da gelmesi lazım” sözlerini yineledi.

“GAZİANTEP BÜTÜN SORUNLARI KENDİ İÇERİSİNDE ÇÖZEBİLİR”
İzleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Konukoğlu, “Gaziantep’in bu denli hızlı büyümesi uzun vadede sorun oluşturacak mı?” sorusuna karşılık, “Oluşturmaz çünkü, Gaziantep çalışkan bir şehir. Misafirlerine kucak açan bir şehir” yanıtını verdi.

Şehirde 5. OSB’nin kurulduğunu ve yatırım yapmak isteyen sanayicilerden yüzlerce başvuru olduğunu, Kilis ile Gaziantep’in ortaklaşa 6. OSB’yi kurma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Konukoğlu, yatırımın gelmesi için iç huzurun önemine ilişkin görüşlerini şöyle paylaştı:
“Bizim Gaziantep’te de yatırımlarımız devam ediyor. Benim bir ilkem var, ‘Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep...’ Evvela Gaziantep’e yatırım yaparım, ondan sonra başka ilde, o da olmazsa yurtdışı ama bugüne kadar yurtdışına yatırım yapmadım. Gaziantep’te 4 kavimle birlikte yaşamış. Gaziantep’te yaşayanlar olarak uyum içerisindeyiz. Birkaç tane huzur bozan çıkabilir, ama bunların sayısı çok az. Bunlar zaman içerisinde hata yaptıklarını anlarlar. Gaziantep tek vücut olarak çalışıyor, ortak akılla yönetiliyor. Bütün sorunları kendimiz çözebilecek durumdayız.”

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 3-4’ÜN ÜZERİNDE BÜYÜYECEĞİ KANAATİNDEYİM”
Sanko Holding’in 2015 yılı ajandasında satın alma ya da mevcut sektörlerden çıkma gibi planları olup olmadığı sorusuna Konukoğlu, “Mevcut durumdan çıkacağımız bir sektör yok. Belki satın almalar olabilir. Şu anda enerjide, tekstilde, Başak Traktör’de, Sanko Makina’da yatırımlarımız devam ediyor” diyerek, gelecek planlarına değindi.

“Çünkü şuna inanıyoruz, Türkiye her gün ilerliyor, bu ilerlemenin gerisinde kalmak istemiyoruz. Ve gideceğimiz başka ülke olmadığına göre de bu ülke için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diyen Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye’nin geleceğine duydukları güveni dile getirdi.

Konukoğlu, yeni Orta Vadeli Program’da 2014 yılı büyüme hedefinin yüzde 3,3’e çekilmesinin hatırlatılması üzerine ise şunları kaydetti: “Arabada bile giderken zaman zaman yokuş, zaman zaman düz, zaman zaman da inişlere rastlarsınız. Ekonomi de onun gibi bir şey. Onun için zaman zaman aşırı büyümeler olabilir, ama zaman zaman az büyümelerle götürebilmek lazım. Mühim olan arabayı devirmemek. Türkiye’nin sanayisi her gün daha ileriye gidiyor. Ben yüzde 3-4’ün daha üzerinde büyüyeceği kanaatindeyim. Çok kötümser değilim. Bütçe disiplini de olmazsa bazı şeyleri bozulduğu zaman toparlayamıyorsunuz, bu devletlerde de böyle.”
Konukoğlu, tüketicilere de kazandıkları zaman harcama yapmalarını, kredi kartlarıyla geleceklerini harcamamalarını önerdi. 2015 yılından ümitli olduğunu vurgulayan Konukoğlu, 2014 yılının dördüncü çeyreğinin de üçüncü çeyrekten daha iyi olmasını düşündüğünü vurguladı. Konukoğlu, “Çünkü bazı ülkeler, bazı kişiler Türkiye’yi yükselirken ayağından çekmeye çalışıyorlar. Ama Cenabı Allah inşallah buna fırsat vermeyecek. Biz yukarı tırmanmaya devam edeceğiz. Ellerinde ancak bizim ayağımızdaki çizmeler kalacak. O çizmeyi çıkarıp, yukarı fırlayacağız. Türkiye’nin önünün açık olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Dolar kurunun bütün dünyada yükseldiğini, avronun ise aşağı doğru gittiğini belirten Konukoğlu, bunun Türkiye’nin ihracatını olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.

Doların yükselmesinin ithalatı zorlaştırarak iç piyasaya hareket getirebileceğini ifade eden Konukoğlu, "Uzun vadede Türkiye’ye daha iyi şeyler getireceğini düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA