Aso'nun 22. Gündem Toplantısı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, belirsizlik ne kadar azalırsa yatırımların da o kadar artacağını belirterek, "Türkiye'de uzunca bir süredir siyasi belirsizlik yok. İnşallah önümüzdeki dönemde de böyle bir belirsizlik olmayacak" dedi.

Bakan Yılmaz, Ankara Sanayi Odasının (ASO) 22. gündem toplantısında sanayicilerin sorularını yanıtladı.
Sanayicilerin girdi maliyetleri ve enerjiyle ilgili sorularını yanıtlayan Yılmaz, cari açığı kontrol etmek ve girdi maliyetlerini düşürmek için enerji politikalarına önem verdiklerini söyledi.

Yerli üretimi artırmak için çeşitli adımlar attıklarını belirten Yılmaz, teşvik sisteminde bazı düzenlemeler yaptıklarını ama bunun sonuçlarını orta vadede daha iyi göreceklerini kaydetti.

Yatırımlarda siyasi istikrarın önemine işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Belirsizlik ne kadar azalırsa yatırımlar o kadar artar. Türkiye'de uzunca bir süredir siyasi belirsizlik yok. İnşallah önümüzdeki dönemde de böyle bir belirsizlik olmayacak. Makro ekonomik belirsizlikleri azaltmak önemli. Türkiye son 10 yılda bu alanda önemli başarılar elde etti. Hukuk alanındaki belirsizlikler konusunda yapmamız gereken işler var. Adalet reformu, daha net mevzuat oluşturma, daha yetişmiş adalet personeliyle daha iyi işleyen adalet sistemi. Bu konuda da aslında çok yatırım yaptık, ama hala yapmamız gereken çok iş var."
Patentle ilgili şikayetlere de değinen Yılmaz, bu konuda hazırlanan mevzuatın TBMM'de görüşüldüğünü anlattı. Ancak Mecliste iç tüzük konusunda bazı sıkıntıların bulunduğunu ifade eden Yılmaz, "Avrupa Birliğine bakarak meclisin daha modern, iyi çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Türkiye'de çok sayıda düzenleme yapılmak durumunda ama bu iç tüzükle maalesef bu düzenlemeleri zamanında yapmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.
İş ve yatırım ortamını iyileştirmek için bürokrasinin azaltılması gerektiğini belirten Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da bu konuyu ele aldıklarını, belli ölçekteki ve nitelikteki yatırımlar için kurumların temsilcileriyle yuvarlak masa oluşturulup hızlı karar almayı sağlayacak mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını anlattı.
- "TOKİ'nin denetime açık olmasında fayda var"
Bir başka soru üzerine Yılmaz, TOKİ'nin 600 binin üzerinde konut ürettiğini, dar gelirliler için önemli hizmetler verdiğini kaydetti.

Bugün gelinen noktada TOKİ'nin de kendisini yeniden değerlendirmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Bir taraftan kent estetiği açısından, mahalle, şehirleşme kavramları açısından daha ileri hedefler ortaya koyması lazım. Bu sosyal boyutunu bir taraftan güçlü tutarken, başka alanlara fazla girmemesi daha sosyal konulara ve kent estetiğine odaklanmasında fayda var. TOKİ'nin de diğerleri gibi denetime açık olmasında da fayda var diye düşünüyorum. Ama yaptıklarını da takdir ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA