Osmanlı Tarihi Bilim Adamları Budin Kalesi’nde Bir Araya Geldi
Osmanlı İmparatorluğu’nun en kuzeydeki vilayeti olarak tarihte yerini almış ve 145 yıl boyunca Osmanlı toprakları içinde kalmış olan Budin Kalesi’nde Osmanlı Öncesi ve Osmanlı Araştırma Komisyonu (CIEPO) tarafından 4 gün boyunca süren bir sempozyum düzenlendi.
21’incisi düzenlenen sempozyumun dün düzenlenen kapanış bölümünde CIEPO ve Osmanlı bilimine gösterdiği özverili destekten dolayı İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz’a bir şükran beratı sunuldu. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki dünya mirası listesinde yer alan Budin Kalesi’nde düzenlenen konferansa dünyanın çeşitli ülkelerinden 200’ü aşkın Osmanlı tarihi bilim adımı iştirak etti. CIEPO Başkanı Michael Ursinus, Faik Yılmaz’ın 2009 yılından bu yana 3 kitaplarının basılmasını gerçekleştirerek, Osmanlı tarihi bilimine müthiş bir destek verdiği gerekçesiyle teşekkür etti. Başkan Ursinus, 1970’li yıllarda kurulan ve dünyada çok büyük saygınlığı bulunan CIEPO’nun daha önce böyle bir ödülü kimseye vermediğini, Faik Yılmaz’ın böyle bir ödüle layık görüldüğünü kaydetti.
Alkışlar eşliğinde ödülünü alan Faik Yılmaz, birliklerinin CIEPO sempozyumlarının bildirimlerinin basılmasını ve bilim dünyasına sunulması önerisini gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını söyledi.
Yılmaz, birlik olarak CIEPO’nun bilim dünyasına yaptıkları faaliyetleri desteklemelerinin kendileri için bir şeref olduğunu belirterek CIEPO’ya bundan böyle de ellerinden gelen desteklerin verileceğini söyledi.
Başkan Faik Yılmaz yaptığı açıklamada, bu güzel ülkede olmaktan ötürü Türk olarak büyük mutluluk duyduğunu, atalarının buralara sahip olmak için bir zamanlar buralarda canlar verdiğini, bilim dünyasına İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak hizmet etmekten büyük gurur duyduğunu söyledi.
Başkan Yılmaz, "Birliğimizin bilime katkısı olması önemli. Ben bir Türk olarak çok mutluyum, gururlu hissediyorum kendimi, bunu da İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’mize verilen en büyük şeref olarak kabul ediyorum ve çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Prof. Dr. İlhan Şahin ise, CIEPO’nun 1970’li yıllarda kurulduğunu, başta hocaları Prof. Halil İnalcık, merhum Ömer Lütfü Barkan, Osman Okyar, Avrupa’nın ve batının Osmanlı tarihi üzerinde uzman önemli kişileri bir araya gelerek CIEPO’nun kuruluşunu gerçekleştirdiğini belirtti.
Şahin, CIEPO’nun sadece Türkiye’de değil dünyada akademik bakımından bilim adamlarını bünyesi içinde barındıran en önemli kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti.
Şahin, "Bugüne kadar 20’den fazla uluslararası sempozyum yapan CIEPO’nun son 3 sempozyumundaki bildirileri kitap halinde basan Türkiye’nin en önemli sivil toplum örgütlerinin başında gelen İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Sayın Faik Yılmaz’a bir bilim kuruluşu şükran belgesi takdim etti. CIEPO tarihinde ilk defa bir iş adamına, başarılı bir baskıyla bilim dünyasına böyle eserleri kazandırmasından dolayı Faik Yılmaz’a bu ödülü layık gördü. Bu ödül bizi bir Türk bilim adamı olarak bir hayli duygulandırdı ve heyecanlandırdı" ifadelerinde bulundu.