Sinop Belediyesinin Atık Yağ Toplama Çalışması

Sinop Belediyesinin atık yağ toplama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Sinop Belediyesi Zabıta Müdürü İsmail Değer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinop Belediyesi olarak 2006 yılında başlattıkları atık yağ toplama çalışmalarını 2014 yılında hızlandırdıklarını söyledi.

Lisanslı firmalarla yaptıkları atık yağ toplama çalışması kapsamında 2012 yılında 5 bin kilo atık yağ topladıklarını belirten Değer, "20013 yıl sonu itibarıyla 7 bin kilo yağ topladık ve yüzde 80 başarı sağladık. Halkımız bu konuda çok duyarlı ve bu duyarlılığın oluşmasında halkı bu konuda bilgilendirmemiz, Belediye Başkanımız Baki Ergül'ün muhtarlarla ve lisanslı firmalarla yaptığı toplantılar ve hazırladığımız afişler önemli rol oynamıştır" dedi.

Vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür eden Değer, şöyle devam etti:
"Belediye olarak çevreye verilen zararları en aza indirmek ve halkımızı bu anlamda bilgilendirmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Yaptığımız bu projeler sayesinde hem çevre temizliği sağlanıyor, hem de ülke ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Bitkisel atık yağlar, atık su toplama sistemlerinde (kanalizasyon ve kolektör) daralma ve tıkanmalara neden olmakta, çevre kirliliğini de hızlandırmakta. Temiz bir Sinop, temiz bir çevre, temiz bir dünya ve geleceğimiz için belediyemizin başlattığı bu projeye halkımızdan da destek bekliyoruz. Vatandaşların topladıkları atık yağlar için 444 2845 nolu Alo Atık Hattı'nı ve 153 nolu telefon numaralarını aramaları yeterli oluyor."
Lavabodan dökülen 1 litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre temiz suyun kirlenmesine sebep olduğunu dikkat çeken Değer, şunları kaydetti:
"Özelliğini defalarca kullanımdan dolayı yitirmiş yağlar insan sağlığı üzerinde kanserojen etkiye sahip. Ayrıca su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını da evsel atıklar olarak, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açtığını biliyoruz. Atık yağ toplama çalışmalarımız sayesinde çevreye olan zararın önüne geçilmiş oluyor."
Avrupa'nın en büyük üçüncü atık yağına sahip Türkiye'de, atık yağların yüzde 80'inin evlerde oluştuğunu hatırlatan Değer, "Yeni proje ile evlerde, iş yerlerinde, okullarda oluşan atık yağları, yine okul, cami, belediyeler ve muhtarlıklara koyduğumuz bidonlarla topluyoruz geri kazanım çerçevesinde birçok atığın toplanmasını sağlayarak temiz çevre bilinci ile hareket ederek atık yağların da doğaya atılmasının önüne geçiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA