Mersin'de ''madama Butterfly''Operası Sahneledi

İçel Devlet Opera ve Balesi (MDOB), İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin "Madama Butterfly" operasını sanatseverlerle yeniden buluşturdu.

Amerikalı yazar Luther Long'un kısa öyküsünden operaya uyarlanan, librettosunu Illica ve Giacosu'nun yazdığı Puccini'nin "Madama Butterfly" operası, MDOB şeflerinden Vladimir Lungu yönetiminde, İçel Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde 17 Aralık 2013'te sahnelenmişti. MDOB, Madama Butterfly operasını tekrar İçellilerle buluşturdu.
Aytaç Manizade'nin rejisiyle Melih Öztürk'ün sahneye koyduğu eserin, dekor ve kostüm tasarımı İsmail Dede'ye, ışık tasarımı Tarı Deniz'e ait.
Koro şefliğini Serhat Kaya'nın yaptığı eserin başlıca rollerini Sevinç Bilgin, Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı, Bülent Bezdüz, Andrei Yevtushenko, Mustafa Özer, Serkan Karagöz, Hasan Berk, Levent Yetkin, Yusuf Ziya Büyükaslan, Ercüment Şirin, Gülçin Altaş, Melahat Yavuz, Itır Gözde Tuyan, Nihan Evren paylaştı. Eserde çocuk rolünü ise 4 yaşındaki Ateş Sönmez oynadı.
Dünya opera edebiyatının en önemli eserlerinden Madam Butterfly'ın konusu, Amerikalı Subay Pinkerton 1891 yılında geldiği Japonya'nın Nagazaki kentinde, Geyşa tellallığı yapan Goro'nun teklifiyle Madam Butterfly ile tanışır. Madam Butterfly Pinkerton'un olaganüstü nezaketi karşısında etkilenir ve ona aşık olur.
Pinkerton'un vadettikleriyle umuda kapılan Butterfly evlilik töreni yapmış, kendisini Amerikalı olarak takdim etmeye başlamış, dinini dahi değiştirmiştir. Oysa ki ne Japon gelenekleri ne de Amerikan ordu geleneği böyle bir şeye izin vermektedir. Amerika'ya giden Pinterkon yıllarca geri dönmez. Bu arada hamile olan Butterfly, yıllarca ve sabırla Pinkerton'u beklemiştir. Amerika'da yeniden evlenen Pinkerton, Butterfly'ın yanında üç yaşına gelen oğlunu almak için Nagazaki'ye döner.
Aşığının kendisine yaptığı ihaneti gören Butterfly ise ailesinden kalma geleneksel hançer ile intihar eder.
Kaynak: AA