Kayseri'nin İhracatı Masaya Yatırıldı

Kayseri Ticaret Odası 8KTO) ile Ekonomi Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, Kayseri'nin ihracatının geliştirilmesi için neler yapılabileceği tartışıldı.

Kayseri'nin İhracatı Masaya Yatırıldı

Toplantının açılışında konuşan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, globalleşen dünyada üretilen her bir malın ve hizmetin öneminin ne kadar büyük olduğunu herkesin çok iyi bildiğini ifade ederek, ''Bu mal ve hizmetin dış pazarlarda kendine yer bulması çok daha önemlidir. Çünkü ülkeler, gayri safi milli hasılalarını ancak dış ülkelerle yaptıkları ticaret ile artırabilir ve cari açıklarını da bu yolla azaltabilirler. İhracatımızı artırabilmek ve dış pazarlarda sürekli yer alabilmek için belli başlı şartları yerine getirmiş olmamız gerekmektedir. İşletmelerin faaliyetlerinde; enerji başta olmak üzere tüm girdilerde süreklilik arz eden uygun fiyat dengesi, en az maliyete ulaşılabilirlik, pazara ulaşım yollarının açık olması ve bunun gibi daha bir çok kriter olumlu yönde seyretmelidir. Bunların dışında devletin sağlayacağı vergi ve diğer konulardaki istisnalar da ihracatın gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır'' dedi.

Kayseri’nin ihracattaki durumuna da değinen Hiçyılmaz, şunları kaydetti:
''Türkiye’nin ihracatının teknolojik dağılımının 2000 yılından günümüze nasıl değiştiğini incelediğimizde; 52 ilimizde hem yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının payının hem de orta teknolojili ürünlerin ihracatının payının, artış gösterdiği anlaşılmaktadır. Yıllık 1,6 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatı içinde Kayseri, Orta ve ileri teknolojili mal ihracatı başlığında, 280 milyon dolarlık ihracat ile 12. sırada bulunmaktadır. Çeşitlilik performansı hesaplanan illerimizden, ihracata konu malların üretiminde en çok çeşitliliğe sahip olan ilk on ilimiz arasında Kayseri de yer almaktadır. Sıçrama yapabilecek ilk 20 il sıralamasına bakıldığında da Kayseri ismini görmekteyiz.Yeni nesil yatırım teşvikleri alanında ise 20 ilden oluşan listede Kayseri yerini almaktadır.Sıradan olmayan ürünler ihraç eden çeşitliliği yüksek iller arasında da Kayseri ismini görmemiz mümkündür.Kayseri, 2013 yılı rakamları kesin olmamakla birlikte 1,7 milyar dolar seviyesinin de üstüne çıkacak gibi görünmektedir.

Bu verdiğim bilgiler ışığında şu sonuca varabiliriz. Kayseri, binlerce yıllık geçmişiyle; ticaret ve sanayi ile yoğrulmuş insan gücü ile çok önemli bir merkezdir.

1 milyon 300 bine yakın nüfusumuz, 17 milyar dolar yıllık gelirimiz ve 11.000-13.000 dolarlık kişi başı milli gelirimiz var. 1,6 milyar dolarlık ihracat yapan ve dış ticaret hacmi ise yaklaşık 3,5 milyar dolar olan bir şehiriz. Geçmişle bu günü kıyasladığımızda, Kayseri’de zaman içerisinde ihracat yapan firmalarının arttığını, ortalama firma ölçeğinin büyüdüğünü, rekabetle baş edebilmek için ürün ve pazar çeşitlendirmesine gidildiğini, teknolojiye yatırım yapıldığını ve yenilikçi ürün tasarlandığını görmekteyiz. Tarımı, sanayisi ve hizmetler sektörüyle Kayseri’nin, Türkiye’de işler iyi gittiğinde bu imkânlarıyla en fazla kişi başına 15.000 dolar gelir seviyesine gelebileceği öngörülmektedir. Kayseri’nin 15.000 dolar seviyesine gelmesi, şehrimiz için aslında çok da zor olmayacaktır. Ancak, 15 binden daha yukarı çıkarabilmek için yeni teknolojiler ve yeni politikalar üretmek gerekecektir.''
Hiçyılmaz, Kayseri’nin daha iyi bir konuma gelebilmesi için orta düzey teknolojiden orta üstü teknolojiye geçmesi, hatta daha yukarılarda teknoloji uygulaması gerektiğini belirterek, ''Kısa vadede ise, Kayseri’nin ulaşılabilirliği artırılmalıdır. Yani, dört bir yöne, liman kentlerine hızlı tren yoluyla taşımacılık yapılması, şu anda bölünmüş yol vaziyetindeki yollarımızın otoyol seviyesine çıkarılması gerekmektedir. Hava limanına uluslararası hüviyet kazandırılmalı ve daha da genişletilmelidir.

Türkiye’nin 2023 hedefinde, Kayseri’nin hangi noktada olmasını istersiniz diye bir soru sorulsa, buna cevap olarak, 2023 Kayseri’sinde istihdam rakamının 300 bine varması ve ihracatçı firma sayımızın ise 1.500’e ulaşması gerektiğini söyleyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

2023 yılında, Kayseri olarak ihracatın 7 milyar dolar ve kişi başına düşen milli gelirin 20-25 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini ümit ettiğini vurgulayan Hiçyılmaz, ''Kayseri Ticaret Odası olarak geçtiğimi günlerde Kuzey Irak’ta Erbil kentinde bir ofis açılmasına ilişkin toplantıyı da gerçekleştirdik. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması açısında hem eğitim faaliyetlerimiz ile hem de icraatımızın birarada olması gerekir. Ürettiğimiz ürün ve malların pazarlamasını iyi şekilde yapmamız gereklidir. Bu sebeple Kuzey Irak’ta Erbil’de ofis açılmasıyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı ile çalışmalarımız devam etmektedir'' diye konuştu.

KTO Başkanı Hiçyılmaz'ın konuşmasının ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Şube Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracatta Ekonomik Bakanlığı'nın firmalara sağladığı imkanlar ve ihracatın geliştirilmesi için yapılması gerekenler konusunda bilgiler verdi.
Kaynak: İHA