Paü, Ameliyatsız Tedavi Yöntemiyle Hastayı Ayağa Kaldırdı
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kardiyoloji ekibi, Türkiye’de ilk defa uygulanan ve tıp literatüründe ‘Patent ductus arteriosus’ (PDA) adıyla bilinen temiz ve kirli kanın birbirine karışmasına yol açan hastalığı ameliyatsız tedavi etti.
PAÜ Hastanesi’ne başvuran 33 yaşındaki İsa Çakırbey, çarpıntı, nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetleri olduğunu söyledi.
Yapılan tetkiklerde, normalde doğumdan sonra en geç 48 saat içinde kapanması gereken, kalpten çıkan aort damarı ile akciğer ana damarı arasında yaklaşık iki santim genişliğindeki damar tespit edildi. Hastaya ameliyatsız bir tedavi uygulandı. Yrd.Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız, PDA hastalığında kişinin temiz kanıyla kirli kanının birbirine karıştığını belirterek şöyle konuştu: “Normalde küçük yaşta tanı konulan ve ameliyatla kapatılan bu damar, bazı hastalarda bu yaşa kadar açık kalıyor ve kalp yetmezliği şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu iki damar arası geçişi ortadan kaldırmak amaçlı yapılması planlanan ameliyat, kalp damar cerrahisi doktorları tarafından çok yüksek riskli bulundu. Hastanın ameliyat masasında kalabileceği söylendi”
Hastaya ameliyat etmeden bir tedavi uyguladıklarını ifade eden Yrd.Doç. Dr. Yıldız, şunları söyledi: “Ameliyat yapmadan kasık damarından girilerek, normalde başka amaçla kullanılan özel bir tıkaçla iki büyük damar arasında bağlantı oluşturan damar, başarılı bir şekilde kapatıldı. Hastamızın takibinde, nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetleri geriledi. Hastaneye geldiğinde sırt üstü bile zor yatan hasta, şimdi rahat bir şekilde yürüyor ve günlük yaşantısına devam ediyor. Tıp literatüründe bu şekilde ve bu büyüklükte, aort ve akciğer damarı arasında bağlantı sağlayan damar kapatma işlemi nadir olarak yapılmıştır. Bizim hastamızda yaptığımız işlem, yaklaşık iki santim büyüklükte bir PDA’yı kasıktan girerek kapatma işlemidir.”