Hamburg'ta ''tehlikeli Bölge''İlan Edilmesi

Almanya'nın Hamburg kentinde olağanüstü güvenlik önlemi alınırrken, diğer eyaletlerde güvenlik güçlerine karşı saldırı düzenlenmesinden endişe ediliyor

Spiegel dergisinin internet sitesinde yer habere göre, Federal Kriminal Polis Dairesi (BKA) tarafından hazırlanan gizli raporda, son günlerde çeşitli eyaletlerde polisi hedef alan saldırı girişimlerinin Hamburg'daki olaylarla bağlantılı olabileceği üzerinde duruluyor.
BKA, bir süre önce Göttingen'de bir polis karakolu yakınına çanta içinde bırakılan patlayıcı ile Köln'de bir polis memuruna yıkıcı bir sıvıyla düzenlenen saldırıların, radikal sol gruplar tarafından Hamburg'daki gösterileri destekleme amacıyla düzenlenmiş olabileceğini düşünüyor.
Söz konusu raporda, bu gelişmelere karşın şu an için radikal sol gruplar içerisinde, politik hedefleri için tümüyle şiddet yolunu tercih etme şeklinde genel bir tartışmanın olmadığı kaydediliyor. BKA raporunda bununla polisi hedef alan son eylemlerin, ölümcül sonuçları olabileceğine de dikkat çekiliyor.
Polisin, Hamburg'un bazı semtlerinde hafta sonunda uygulamaya başladığı olağanüstü güvenlik önlemleri ise sürüyor.
Sol ve otonom grupların 25 yıldır işgal eylemini sürdürdükleri "Rote Flora Kültür Merkezi" binasının boşaltılmak istenmesi nedeniyle başlayan gösterileri bastırmakta zorlanan polis, "tehlikeli bölge" olarak ilan ettiği Altona, Sankt Pauli ve Sternschanze'nin bazı kesimlerinde sıkı güvenlik kontrollerini devam ettiriyor.
- 45 gözaltı var
Emniyet sözcüsünün verdiği bilgiye göre hafta sonunda bu bölgelerde yaklaşık 400 kişiye üst araması yapan polis, kesici aletler, havai fişekler ve siyah maskelere el koydu. 90 kişiye bölgeye giriş yasağı getirilirken, polisin uyarısına rağmen ateşler yakan ve güvenlik bölgesine girmeye çalışan yaklaşık 45 kişi gözaltına alındı bir kişi ise tutuklandı.
Hamburg polisi, kamuoyunda tartışma yaratan "tehlikeli bölge" uygulamasıyla belirlediği alanda olağanüstü önlemler alabiliyor. Hamburg Eyalet Meclisi'nde 2005 yılında kabul edilenyasa değişikliği ile polise, gerek duyduğu durumlarda "tehlikeli bölge" ilan etme yetkisi tanınmıştı.
Polis, bu yetki uyarınca belirlenen bölgede, somut bir şüphe olmasa da kişileri durdurabiliyor, kimlik sorabiliyor, üst araması yapabiliyor. Geçmişte yaklaşık 40 kez başvurulan tehlikeli bölge uygulamasında kontroller çoğu kez birkaç saat ile sınırlı kalmıştı. Son olayların ardından hafta sonunda başlatılan uygulamanın devam ettirilmesi muhalefet partilerinin sert eleştirilerine neden oluyor.

Kaynak: AA