Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Değerlendirme Toplantısı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Başkaı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Türk Dünyası Kültür Başkenti’nin 2013 yılı boyunca gerçekleştirdiği etkinlikler ile ajansın yıl içindeki gelir ve gider rakamlarını açıkladı.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Değerlendirme Toplantısı

Eskişehir Valiliği İl Genel Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda açıklama yapan Vali Güngör Azim Tuna, kültür başkentliğinin ortaya çıkışını anlattı. Vali Tuna, Bakanlar Kurulu kararı sonrasında 5 Mart 2013’de alınan başkentliğin, Yönetim Kurulu Toplantısı’nda sonrasında bütçesinin 383 milyon lira olmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

Ajansın koordinasyon kurulunun bütçeyi onaylamasının ardından Anadolu Üniversitesi’nin (AÜ) 300 milyon lira katkı sunmasına karar verildiğini belirten Vali Tuna, bütçeye aktarılan diğer katkıları da açıklayarak, ‘‘Aralık 2013 tarihi itibariyle 1 yıl içerisinde Maliye Bakanlığınca 15 milyon lira Anadolu Üniversitesi’nden 50 milyon lira, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden (ESOGÜ) 1 milyon 116 bin lira, İl Özel İdaresi’nden 787 bin lira katkı sağlandı. İl Özel İdaresi kültür paylarından da 9,5 milyon lira daha aktardı. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) 50 bin lira, Eskişehir Ticaret Odası’ndan (ETO) 47 bin 500 lira, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden 50 bin lira katkı aldık. 1 milyon lira civarında da faiz gelirimiz var. Toplamda 78 milyon 50 bin liralık gelir elde etmişiz’’ dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından 35 milyon lira daha gönderildiğine değinen Vali Tuna, ‘‘Gelirimiz 78 milyon, giderimiz ise toplam 70 milyon 290 bin lira. 7 milyon 995 bin lira kasada fark görülüyor. Bakanlığın gönderdiği 35 milyon lira hariç. O parayla da bilim, kültür ve sanat merkezi, vilayet fidanlığı, miniatürk gibi birkaç projemizi gerçekleştireceğiz’’ şeklinde ifade etti.

‘‘43 MİLYON LİRA PARAMIZ VAR’’
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın gider açılımını da açıklayan Vali Güngör Azim Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘7 bin 300 civarında öğrencinin yurtdışı kültürel gezileri, sivil toplum kuruluşları, iş dünyasından ve toplum kesimlerinden insanların gönderildiği geziler kapsamında 11 milyon 319 bin lira, 127 adet konser, şiir dinletisi, tiyatro etkinliği için 20 milyon 400 bin lira, inşaat restorasyonları için 5 milyon 630 bin lira, yapılan toplantı, sanat çalıştayı, kongreler ile 23 civarında sempozyum, seminer ve kongre gerçekleştirilerek, 2 milyon 312 bin lira ödeme yapılmış. Sergiler için de 1 milyon 221 bin lira, film çalışmaları için 1 milyon 647 bin lira ödeme yapılmış ve buna 8 milyon lira daha ödeme söz konusu. Sürekli-süreksiz yayınlara 2 milyon 367 bin lira, danışmanlık ve hizmet alımları konusunda 2 milyon 533 bin lira, tanıtım ve promosyon için 4 milyon 695 bin lira, 16 adet yarışma düzenleyerek, bunlara 8 milyon 774 bin lira ödeme yapılmıştır. Sonuç olarak toplam 70 milyon 293 bin lira harcamamız olmuş. Son gelen 35 milyon ile birlikte 43 milyon lira civarında paramız var.’’
200 civarına yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası çapta çalışmaya imza attıklarını anlatan Vali Tuna, ‘‘200 üzerinde yerel bölgesel uluslararası çapta çalışmaya imza attık. Bu çalışmaların bir kısmı, var olan çalışmalara destek olma şeklinde gerçekleşmiştir. Elimizde kısıtlı imkanlar olduğu için maalesef bize gelen 700’ün üzerinde proje başvurusunun büyük çoğunluğunu değerlendiremedik’’ diye konuştu.

Vali Tuna ayrıca, kamuoyunda speküle edilen rakamların doğru olmadığını kaydetti.

Anadolu Üniversitesi’nden alınan 50 milyon lirayı zorla almadıklarını aktaran Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, konuşarak, ikna ederek aldıklarını ve o para sayesinde bir şeyler yapabildiklerini sözlerine ekledi.

KAPANIŞ TÖRENİ NEVRUZ’DA
Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği’nin kapanış töreninin Nevruz’da gerçekleşeceğinden bahseden Vali Tuna, ‘‘Nevruzda bir kapanış töreni ile devir teslim yapacağız. Burada güzel bir buluşma organize etmeyi planlıyoruz. Eskişehir’in bu sene bitse de Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak Türk dünyası ülkeleri arasında ayrı bir yeri olacak’’ diye belitti.

Toplantıya, Vali Yardımcıları Günhan Yazar, Azmi Çelik, Eskişehir İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Başkanı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yusuf Balcı ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Kaynak: İHA