Yüzde 25 Devlet Katkısı 1 Milyon Kişiyi Daha Bes'li Yaptı

İzmir'den Kars'a Türkiye'nin en uzun demiryolu yolcuğu 39 saat sürüyor, 14 ildeki 79 tren istasyon geçilerek 2 bin 190 kilometre yol kat ediliyor.

Tarihi Alsancak Tren Garı'ndan hareket eden İzmir Mavi Treni ile başlayan yolculuğun ilk bölümünde Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illeri geçilerek 15 saatin sonunda Ankara Tren Garı'na ulaşılıyor.
Başkentten kalkan Doğu Ekspresi ile Kars'a kadar uzanan yolculuğun ikinci bölümünde ise Yozgat, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum illeri geçilerek Kars'a varılıyor.
Yaklaşık 39 saat süren ve 2 bin 190 kilometre yolun kat edildiği yolculukta 14 ildeki toplam 79 tren istasyonu geçiliyor.
Tarihi Doğu Ekspresi'nin yolcuları arasında ise bölge halkı ve doğu illerinde görev yapan memurların yanı sıra sırf Kars'a kadar bu yolculuğu yaşamak ve kenti yeniden görmek amacıyla yola çıkanlar bulunuyor.
- "Tren anıların biriktirildiği tek ulaşım aracı"
Emekli resim öğretmeni 59 yaşındaki Hayriye Sencer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğraf sanatçısı oğlu Altuğ Sencer ile uzun zamandır hayal ettikleri Ankara-Kars tren yolcuğunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Yolculuğun kendileri için hayal edemeyecekleri kadar keyifli olduğunu, çok değişik coğrafyalardan geçtiklerini ifade eden Hayriye Sencer, "Çocukluğum Kars'ta geçti. Daha sonra babamın işi nedeniyle İstanbul'a yerleştik. 50 yıl önce Kars'tan trenle ayrılmıştık, şimdi 50 yıl sonra oğlumla Kars'a trenle yolculuk etmek beni çok mutlu ediyor. Yolculuk sırasında oğlum bol bol fotoğraf çekiyor ben de rayların üzerinde hareket eden trenin penceresinden eşsiz manzarayı seyrediyorum. Tren anıların biriktirildiği tek ulaşım aracı. Uçakla bir saatte bir yerden bir yere giderken ne kadar anı biriktirebilirsiniz ki? Bu nedenle tren yolculuklarını çok önemsiyorum" diye konuştu.

Annesiyle Kars'a yaptıkları yolculuğun kış aylarında çok daha etkileyici olduğunu dile getiren Altuğ Sencer ise trende fotoğraf çekmenin kendisi için adeta bir tutku olduğunu belirtti.

Sencer, "Resim ve fotoğraf tutkumuz bizi yola çıkardı. Doğu Ekspresi ile yolculuk etmek, bu yolcuğu yaşamak gerçekten çok özel bir duygu. Kars, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle özel bir şehir. Kars'ta fotoğraf çekmek istediğim yerler arasında Kars Kalesi ve Ani Harabeleri başta geliyor. Bunun dışında Çıldır Gölü'ne gitmek istiyorum. Ancak asıl amaç bu tren yolculuğunu yaşamaktı. Bu yolculuğu yaşadığım için çok mutluyum" dedi.

- Okuduğu makalenin izinden Kars'a yolculuk yapıyor
Kardeşi, yeğeni ve iki kızıyla Kars'a tren yolculuğunu yaşamak için İstanbul'dan yola çıktıklarını ve Ankara'dan sonra Doğu Ekspresi ile yolculuk ettiklerini anlatan iş adamı Oğuzhan Altuğ ise 8 ve 10 yaşlarındaki kızlarının yolculuktan çok keyif aldıklarını dile getirdi.
Rusya'da yaşadığını ve tatil için İstanbul'a geldiğini ifade eden Altuğ, "Geçenlerde 'Türkiye'de mutlaka yapılması gereken 50 şey' isimli bir makale okudum. İlk sıralarda Doğa Ekspresi ile yolculuğun yaşanması gerektiği yazıyordu. Bunun üzerine kısa bir araştırmanın ardından kardeşim Banu Vardar, yeğenim ve kızlarımla birlikte bu yolculuğa çıkmaya karar verdik. Yanımıza bolca kitap aldık. Hep beraber bu yolculuğu yaşıyoruz. İnanılmaz keyif alıyoruz. Trende ihtiyacımızı giderebileceğimiz her imkan var. Kars'ta yapacağımız pek çok şey var. Yazın aynı yolculuğu tekrarlamak istiyoruz" diye konuştu.

-"İşini sevmeyen bir demiryolu çalışanı görmedim"
Ankara-Kayseri arasında Doğu Ekspresi Tren Şefi olarak görev yapan 56 yaşındaki İhsan Karaca, TCDD'de 33 yıldır görev yaptığı belirtti.

Tren şefliğine yükselene kadar pek çok görevde çalıştığını kaydeden Karaca, Doğu Ekspresi'nde görev yapmanın ise kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu söyledi.

Yolculukla ilgili bilgi veren Karaca, şunları kaydetti:
"Ankara-Kars arasındaki mesafe bin 365 kilometre. Yaklaşık 24 saat süren yolculuk sırasında toplam 54 istasyon geçilecek. Trende 13 personel görev yapıyor. Ankara-Kayseri, Kayseri-Sivas, Sivas-Erzurum, Erzurum-Kars arasında makinistler ve personeller belirli periyotlarda değişiyor. Ben 33 yıldır demiryollarında görev yapıyorum. İşimi çok seviyorum. Bugüne kadar işini sevmeyen bir demiryolu çalışanı görmedim. Bizim için demiryolu bir yaşam tarzı."
- "Doğu Ekspresi bölgenin can damarı"
Ardahan Çamlıçatak Köyü Muhtarı Dursun Ali Bilican da Doğu Ekspresi'nin yöre halkının vazgeçilmez bir ulaşım aracı ve bölgenin batıya açılan penceresi olduğununa işaret ederek, şöyle konuştu:
"Kars'ta, Ardahan'da, Erzurum'da yaşayıp da bu trene binmeyen, bir yerden bir yere gitmeyen olduğunu sanmıyorum. Doğu Ekspresi bölgenin can damarı. Herkesin bu trenle ilgili anısı vardır. Ben kendimi bildim bileli bu trenle yolculuk ediyorum. Son yıllarda bölgeye turistik amaçlı gelen pek çok kişinin de Doğu Ekspresi'ni tercih ettiğini duyuyorum. Bu çok sevindirici. Umarım ilgi daha da artar."
Kars Karaurgan Lisesi'nde öğretmenlik yapan ve Kars'a öğretmen arkadaşları ile yolculuk eden Derya Deniz ise Doğu Ekspresi ile yolculuğun ayrıcalık olduğunu vurguladı.
Bölgede öğretmenlik yapmanın çok keyifli ve bir o kadar zor olduğuna dikkati çeken Derya Deniz, "Ailem Ankara'da. Öğretmenlik yaptığım köyden memleketime gidip gelirken hep Doğu Ekspresi'ni kullanıyorum. Çok güzel anılarla Kars'tan ayrılacağım. Anılarımın bir bölümü de Doğu Ekspresi'yle ilgili. Herkese öneririm" dedi.

Kaynak: AA