Makedonya Göçmenleri Kitap Oldu
Manisalı yazar-bestekar İlber Şiyak, "Bistra’nın Kardelenleri" adlı yeni kitabında Makedonya göçmenlerinin yaşadıkları zorlukları anlattı.
Manisa Balkan Göçmenleri Türküleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği kurucularından şair-yazar-bestekar İlber Şiyak, "Makedonya Rekalar Kazası'nda Türk izleri" adlı kitabının ardından ikinci kitabı "Bistra’nın Kardelenleri" adlı kitabını yayınladı. Akhisar Belediye başkanı Salih Hızlı sponsorluğunda 3 bin adet basılan kitap 2 bölümden oluşuyor. Batı Makedonya’da yaşayan Müslüman-Türk ahalisinin Osmanlı Devleti'nin çekilmesinden sonra yaşadıkları güçlüklerin anlatıldığı kitapla ilgili konuşan Yazar İlber Şiyak, "1952-1962 yılları arasında Türkiye’ye gerçekleşen Serbest Göç'ün ardından, geldikleri ülkemizde yaşadıkları türlü zorlukları ve dil problemlerini, göç nedeniyle ailelerin parçalanmasını ve günümüze kadar ki yaşamlarını bu göçü bire bir yaşayan biri olarak kitabımda anlatmaya çalıştım. Anlatılan öykülerin tamamı yaşanmış gerçek öykülerdir. Sadece öykülerde isimleri geçen kişilerin gerçek isimleri bende saklı kalarak değişik isimler kullanarak kitabı yazdım. Kitabıma 'Bistra’nın Kardelenleri' ismini vermem nedeni ise; kardelen çiçeğinin hikâyesinden kaynaklanıyor. Kardelen’e sormuşlar: 'Bütün çiçekler sıradan yerlerde açıp insanlara yakın dururken, sen neden böyle yüksek dağlarda açarsın?' Kardelen çiçeği şöyle cevap vermiş: 'Gül’ü seven dikenini. Menekşeyi seven rengini, beni seven de ölümü göze alır.' Makedonya'daki Bistra Dağı'nın zirvesindeki kardelenleri göz önüne alarak Rumeli'deki Türkler olarak kardelen çiçeği gibi zor ortamlarda başlayan göçlerle hep zorlukları yaşadık. Balkan Türkleri hep ölümle karşı karşıya zorlukları aşarak bugünlere geldi, benim bu kitabımda bu zorluklar anlatılıyor." dedi.
Şiyak ayrıca kitabının basılmasına destek olan eski Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve kitabı basan Akhisar Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile Belediye Başkanı Salih Hızlı’ya teşekkür etti.
Manisa'da kurduğu saz ekibi ile yıllardır Balkan Türküleri'nin ustası olarak bilinen Şiyak, kurucusu olduğu dernekte oluşturduğu folklor ekibiyle de Balkan oyunlarını genç kuşaklara öğretti.