'Türk Otağı' Kurup Sarıkamış Şehitleri İçin Nöbet Tuttular

Orta Asya'daki ülkelerden gelerek Yukarı Sarıkamış Şehitliği önünde "Türk Otağı" kuran 67 kişi, şehitler için nöbet tuttu.

Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış'ta 20 ülkeden Türk dünyasını temsil eden kişilerin bulunduğunu söyledi.

Sarıkamış şehitlerinin hem Anadolu'daki hem de Turan Türkistan denilen Kafkaslar ve Orta Asya'daki Türklerin bağımsızlığını ilan etmek için yola çıktığını anımsatan Yıldız, "Ama Sarıkamış önlerinde üzerindeki yazlık elbise giymeleri, aç olmaları, hasta olmaları ve doğa şartları nedeniyle şehit oldular. Onlar Turan'a, Türkistan'a gidemediler. Biz de hiç olmazsa Turan'a, Türkistan'a haber salalım 'sizler için burada şehit olanlar var' diyelim dedik. Şimdi bakıyoruz ki artık Turan Türkistan'dakiler haberdar oldu" dedi.

Yıldız, buradan giden arkadaşlarının gittikleri her ülkede Sarıkamış'ı anmaya başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Tek hedefimiz Sarıkamış'ı unutmamak ve unutturmamaktır. Türkiye'de de, Turan Türkistan dediğimiz Türk dünyasında da yavaş yavaş bu oturmaya başladı.

Buraya bir Türk Otağı kurduk. Genelde Türklerin buna benzer alanlarda kurdukları otağdır bu. Turan Türkistan Çadırı'nı kurduk ve onun etrafında birleştik. Buradaki Türk Otağı'nda Türkiye'den, Türkistan'dan gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. Bundan sonra da kurmaya devam edeceğiz. Sembolik saygı nöbeti tutuyoruz. Onlar bizim için, vatan için bahsettiğim şartlarda şehit olmuşlardı. Onu hissetmemiz lazım."
Yıldız, Sarıkamış Harekatı'nın 100| yılında 100 gençle birlikte olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sarıkamış'a Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den gelen Mihriban Abdullaheva da bugünlerde Sarıkamış şehitlerini yad ettiklerini kaydetti.

Şehitlerin ruhlarının şad olmasını dileyen Abdullaheva, "İnsanların omzunda ve kanları üzerinde kurulan bu cumhuriyet dünya döndükçe var olsun ve Türk dünyası yaşasın" ifadelerini kullandı.
Kırım Türkü Necmettin Özak da anadiliyle şehitler için ağıt yaktı.
Kaynak: AA