Arnavutluk Doktorlarına Urla Eğitim Merkezinde Eğitim

Ülkeler arası sosyokültürel bağları güçlendirmek amacıyla hazırlanan Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi’ne Arnavutluk’tan gelen sağlık heyetiyle İzmir’de başlandı.

Arnavutluk Doktorlarına Urla Eğitim Merkezinde Eğitim

İzmir Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliği ile hazırlanan Balkan Acil Sağlık Hizmetleri Projesi (BASEP) kapsamında 9 Balkan ülkesine geçen yıl içinde Dışişleri Bakanlığı kanalı ile resmi davetler gönderildi. Davetler sonrası, İkili anlaşmalar gereğince her türlü masrafın Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağı eğitime öncelikle Arnavutluk Sağlık Bakanlığından olumlu cevap geldi.

Bu kapsamda, Arnavutluk'taki hastanelerin acil servislerinde çalışan 15 uzman hekim, 20-31 Ocak 2014 tarihleri arasında iki hafta süren bu eğitim programına katılanlara Urla ilçesinde bulunan Karantina adasındaki eğitim merkezinde “acil ve afetlerde sağlık hizmetleri ile ilgili uygulamalı eğitimler” verildi.

Eğitimlerde acil sağlık sistemi hakkında verilen bilgilerden sonra heyet, İzmir 112 Ambulans Servisinin yeni hizmet binasını gezerek kara ve hava ambulans sistemi ve acil vakalara ambulans gönderilmesi hakkında teknik bilgiler aldı.

Kentin tarihi ve turistik yerlerini de gezen Arnavut doktorlar, Türkiye'deki ambulans sisteminin Avrupa standartlarında olduğunu, ülkelerinde bu alanda yapılacak çalışmalara burada aldıkları eğitimin son derece yarar sağlayacağını ve gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını belirttiler.

Konukları Urla’da ziyaret eden İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz “Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu alanda büyük gelişmeler sağlamıştır, bu vesile ile çalışmalarımızı ülke dışına tanıtma fırsatını yakaladık. Geçtiğimiz yıl İzmir’de Afrika ülkelerine yapılan eğitimlerden sonra Balkan ülkelerine yönelik düzenlenen bu proje ile ambulans sistemimizi ve acil vakalara yapılan tıbbi müdahaleleri misafirlerimize göstermekteyiz” dedi.

Eğitimin son günü 112 Narlıdere Hizmet binasında yapılan sertifika törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Saimir Kurti katıldı.

Eğitim sertifikalarını alan Arnavutluk doktorları, verilen eğitimin ülkeleri için çok önemli olduğunu, ambulans sistemi için Türkiye’deki uygulamanın örnek olacağını, 112 ve UMKE işbirliğinin son derece iyi olduğunu, İzmir’de çok iyi ağırlandıklarını belirttiler. Törene katılan İzmir 112 ve UMKE eğitimcilerine de Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Teşekkür Belgeleri İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz tarafından verildi.

Kaynak: İHA