Müsiad 'sameks'i Tanıttı

Satın Alma Müdürleri Endeksi 'SAMEKS'in tanıtımında konuşan MÜSİAD başkanı Nail Olpak, "SAMEKS’in arkasında da büyük bir emek var.

Müsiad 'sameks'i Tanıttı
Uzun bir çalışma sürecinin sonunda ortaya çıktı. SAMEKS’in, reel sektörün dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtarak piyasa yapıcıların sağlıklı kararlar almasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum" dedi.



Müstakil Sanayiciler Derneği (MÜSİAD), Satın Alma Müdürleri Endeksi 'SAMEKS'i düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıda konuşan MÜSİAD Başkanı Nail Opak, "Bugün, sermaye ve insan kaynağı unsurunun yanında 'bilgi', üretim faktörleri arasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaşamakta olduğumuz dönem bakımından Türkiye, siyasi olarak olduğu kadar, ekonomik olarak da tarihi bir fırsatın eşiğindedir. Sanayi toplumunun, bilgi toplumu ile bilgi ekonomisine evrildiği, tarihi bir süreci tecrübe ediyoruz. Bu yeni ekonomide, değişen koşullarla başa çıkabilmenin en önemli şartı, değer yaratan bilgi üretmek ve bu bilgiye dayanarak, hedeflere yönelik eylem planı hazırlayabilmektir. SAMEKS, gerek örnekleme açısından gerekse öncü gösterge olarak Türkiye ekonomisinin reel dinamiklerini yansıtıyor" şeklinde konuştu.

Nail Olpak, "Klasik bir özdeyişle ifade etmek gerekirse 'hedeflemezsen, ulaşamazsın; ölçemezsen, yönetemezsin'. Bu çerçevede, mevcut durumu analiz edebilmenin yanında, hedeflere ulaşmak için gereken stratejiyi tespit etmemiz, bir planlama konsepti içerisinde hedeflerimizi bugüne taşıyacak şekilde, kısa ve orta vadede, hangi ara hedeflere ulaşılması gerektiğini hesaplayabilmemiz ve öngörebilmemiz gerekiyor. Bu ise, diğer faktörler kadar doğru ve zamanında bir ölçüm ile mümkün olacaktır. Finansal piyasalar, ekonomideki oynaklıklar sebebiyle oluşan risk durumunu, elindeki verilerle fiyatlayabiliyor. Fakat, bu oynaklıkların reel sektöre nasıl ve ne kadar yansıdığını, reel sektörün yapısı itibariyle gecikmeli ölçebiliyoruz. Bu sebeple, reel sektörün piyasa algısının ve dinamiklerinin mümkün olduğunca anlık ölçülebilmesi, çok önemli hale gelmiştir. SAMEKS’in, bu anlamda, reel sektör dinamiklerini zamanında yansıtması bakımından, ekonomi karar alıcıları, piyasa aktörleri ve iş dünyası için, çok önemli bir öncü gösterge olacağına ve böylelikle, büyük bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Ciro ve istihdama göre her seviyeden yaklaşık 35 bin şirketimizle MÜSİAD olarak Türkiye’nin aynasıyız" diyen Olpak, "Türkiye’de ne oranda büyük şirket varsa, MÜSİAD çatısı altında da benzer oranda büyük şirket var. Türkiye’de ne oranda KOBİ varsa, MÜSİAD çatısı altında da benzer oranda KOBİ var. Ve bu gerçeği temel alarak, SAMEKS için 1.000’i aşkın şirketle oluşturduğumuz örnekleme havuzumuz, Türkiye’nin reel sektör dinamiklerini en iyi şekilde yansıtmaktadır.

Sanayi sektörü zayıf, hizmet sektörü ağırlıklı bir ekonomik yapı değil; sanayi ve hizmet sektörünün dengeli geliştiği bir ekonomik hedefimiz olmalıdır. Bu dengeli gelişimin anlaşılabilmesi de, her iki sektördeki gelişmelerin izlenmesine bağlıdır. Bu çerçevede SAMEKS, GSYH içerisindeki payları dikkate alınarak, hem Sanayi sektöründeki gelişmeleri, hem de Hizmet sektöründeki gelişmeleri, ayrı ayrı ve toplu olarak, aylık bazda yansıtmaktadır. Bu çerçevede, Satınalma Müdürleri Endeksi’nin, dünyada ilk ve tek olduğunu söylemiyoruz. Fakat SAMEKS’te alt endeks ağırlıklarının, doğrudan yurtiçi piyasalarda yapılan odak toplantılarda belirlenmiş olması sebebiyle, SAMEKS’in, Türkiye'de, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin algısını ve pozisyonunu, en iyi şekilde yansıttığını düşünüyoruz" diye konuştu.

"TEŞVİKLER DE TEŞVİK EDİLMELİ"
Yeni Teşvik Sistemin'den sonra MÜSİAD olarak 'Teşviğin de teşvik edilmesi gerektiğini' söylediklerini belirten Nail Olpak "Teşvikler, ne kadar realize oluyor, bunu nasıl ölçeceğiz? İşte SAMEKS, örnekleme havuzundaki şirketleri teşvik bölge haritasına göre seçerek, Teşvik haritasına göre, ekonomik gelişimin seyrini de yansıtmaktadır. Bununla ilgili raporumuzu ise aylık değil, çeyrekler itibariyle kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

TÜRKİYE'NİN İSTİKRARLI ŞEKİLDE BÜYÜMESİ ÖNEMLİ
Dünyanın önde gelen ülkelerinin ve özellikle AB ülkelerinin büyümekte zorlandığı bir dönemde Türkiye’nin, istikrarlı bir şekilde büyümesi son derece önemli olduğunu söyleyen Prof. Fethi Çalışır, "Son çeyrek büyümesi henüz açıklanmadı fakat öncü veriler, 2013 yılı için ortalama yüzde 4’lük büyümeyi destekler niteliktedir. Büyümeyi son 6 çeyrektir negatif etkileyen Özel Sektör Yatırım harcamaları, 3. çeyrekte yüzde 5,3 artmıştır. Bunun, iç ve dış şoklara rağmen özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından güçlü bir mesaj olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

MB'NİN FAİZ ARTIRIMI KARARINI DOĞRU BULMUYORUZ
Reel sektörün temsilcisi olarak Türkiye ekonomisine güvenimizi her fırsatta dile getirdiklerini belirten Nail Olpak şöyle konuştu "Gezi Olaylarından başlayarak 17 Aralık soruşturmasına kadar uzanıp bugünlere gelinen süreçte, Merkez Bankası'nın üzerinde faiz baskısı oluşturuldu. Biz ise Merkez Bankası'nın, TL’deki değer kaybını, elindeki alternatif araçlarla giderebileceğine yönelik görüşlerimizi belirtmiştik. Merkez Bankası da, farklı zamanlardaki açıklamalarında, alternatif araçlar kullanarak öncelikle kur üzerindeki baskının bertaraf edilebileceğini dile getirilmişti.

Gelinen noktada Merkez Bankası, radikal bir kararla faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gitti. 1 ay öncesine kadar makroekonomik göstergeler açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen, bu radikal değişikliği doğru bulmuyoruz. Şimdi, bu politika faizi artırımının, kredi faizlerine hemen ve aşırı şekilde yansıtılarak, iş hayatı ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır. Aksi takdirde, 2014 büyümesi üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. Umarız, ülkemiz tekrar, yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmez. Daha da kötüsü, yüksek faiz, yüksek kur çarpıklığı da oluşmaz. Yine umarız, mümkün olan en kısa zamanda, bu faiz arttırımını geri alacak adımlar atılır. Bu aşamada, faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için, hükümet, KOBİ’leri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır. Bu noktada bu ülkenin gelişmesi için çalışan herkes, özellikle de olayların buraya gelmesine şu veya bu şekilde sebep olanlar, ellerini vicdanlarına koyarak gelinen aşamadan kimlerin mutlu olduğuna, bu bedeli millet öderken kimlerin hesabına ödeme yapıldığına kafa yormalı, bu vebalin altında mahşeri vicdanda verilecek hesabı unutmamalıdır."
Kaynak: İHA