Balkanların Tarihi Galeri Uray’da Hayat Buldu

Çankaya Belediyesi’nin Karadağ Büyükelçiliği ile ortaklaşa yürüttüğü Marubi başlıklı fotoğraf sergisi Çankaya Belediyesi Galeri Uray’da açıldı.

Balkanların Tarihi Galeri Uray’da Hayat Buldu

Karadağ’a bağlı Ulcinj kenti ile Arnavutluk’a bağlı İşkodra kentlerinin bir döneme ait tarihini yansıtan ve Arnavut kökenli İtalya doğumlu ünlü mimar, ressam Pietro Marubi’nin 1860-1950 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiye Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın yanı sıra Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Ramo Bralıc, Sırbistan’ın Ankara Büyükelçisi Danilo Vucetıc, Hırvatistan’ın Ankara Büyükelçisi Drazen Hrastıc, Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Ulcinj Belediyesi Uluslararası İlişkiler Dairesi Koordinatörü Arslan Hajdinaga ve çok sayıda Türkiye’de yaşayan Balkan göçmeni katıldı.

Fotoğrafçı Pietro Marubi’nin İşkodra kentinde bir fotoğraf stüdyosu kurmasıyla başlayan ve aile fertlerinin fotoğraf işini devam ettirmesiyle bugün sayıları 500 bini bulan fotoğraflardan oluşan büyük bir arşivi Balkan tarihine kazandıran Marubi ailesinin sergisinde ortak kültürel miras ve çevresel kaynaklar sınırları aşarak birçok kesime ulaşıyor.

İlk olarak Belçika’nın başkenti Brüksel’de sergilenen ve Türkiye’de sadece Galeri Uray’da sanatseverlerin karşısına çıkacak olan 30 fotoğraftan oluşan sergide emeği geçen başta Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık olmak üzere tüm Galeri Uray çalışanlarına teşekkürlerini ileten Ulcinj Belediyesi Uluslararası İlişkiler Dairesi Koordinatörü Arslan Hajdinaga, Ulcinj kentinin doğal güzelliklerini yakından tanımak için herkesi Ulcinj’e davet etti.

Birçok farklı alanda Karadağ-Türkiye dostluğunun gün geçtikçe ilerlediğini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Ramo Bralıc, bu serginin Karadağ’ın sanatını ve doğal güzelliklerini Türk halkına daha yakından tanıtması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Marubi ailesinin ve Marubi geleneklerinin birçok unsurunu bünyesinde taşıyan serginin Çankaya’dan Türkiye’ye ulaşmasında aracı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, ‘Yirminci yüzyıl için düşünürler çeşitli sıfatlar kullanıyor. Kimisi kısa yüzyıl diyor ama önemli tanımlardan bir tanesi yirminci yüzyılın Balkanlarda başladığı ve Balkanlarda bittiği yönündedir. Fotoğrafın bir tarih yaratmak ve olayları paylaşma açısından ne kadar önemli olduğunu anlatan bir boyutu olduğunu hepimiz biliyoruz. Marubi fotoğraf sergisi de bölgenin kimliğini tanıtmak açısından önem taşıyor. Marubi ailesinin sergisini bir şans olarak görüyorum. Kardeşçe yaşamak, bir arada bu coğrafyanın havasını soluyan insan topluluğu olmaktan kıvanç duymamız gerektiğini ifade ediyorum. Onun için emek veren herkese sonsuz teşekkürler’ diye konuştu.

Galeri Uray’da 30 Ocak’ta sona erecek sergiyi sanatseverlerin bir an önce gezmeleri gerektiğini hatırlatan Tanık, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi’nde öğrenim hayatlarını sürdüren Karadağlı öğrencilerle sohbet etmeyi ihmal etmedi.
Kaynak: İHA