At Nalı Şeklindeki Böbreğinden Taşlar, Açık Ameliyat Yöntemiyle Alındı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde yaşayan bir kişinin at nalı şeklinde olan böbreğindeki taşlar, açık ameliyat yöntemiyle alındı.

At Nalı Şeklindeki Böbreğinden Taşlar, Açık Ameliyat Yöntemiyle Alındı

Gebze'de özel bir fabrikada çalışan Saim Çiçek (45), kasık ağrısı şikayeti ile bölgedeki devlet hastanesine başvurdu. Yapılan tahlil ve tetkikler sonrasında böbreğinde taş olduğu tespit edildi. Çiçek, bunun üzerine bölgedeki özel bir hastaneye geldi. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda at nalı şeklindeki böbrekte bulunan taşın açık ameliyat ile alınmasına karar verildi.

Geçtiğimiz günlerde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyat sonrası Çiçek eski sağlığına kavuştu.

Operasyonu gerçekleştiren Op. Dr. Gülhan Yılmaz, 10 binde 1 görülen at nalı böbreğin, normal bir hayat süren kişinin ilerleyen yaşta böbrek rahatsızlığı ya da yetmezliği gibi hastalığa yakalanması sonucu da fark edilebildiği durumlar bulunduğunu belirtti.

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hastamız üroloji polikliniğine şiddetli sol yan ağrısı, bulantı şikayetiyle başvurdu. Hastamızın anlatımını dinleyip, yapılmış tetkiklerini inceleyip, yaptığım muayene sonucunda, at nalı böbrek, sol upj darlık ve sol pelvis taşı tespit edildi. Aynı gün içerisinde son tıbbi durumunu tespit eden tetkikler yapılıp şikayetlerine yönelik tedavi düzenlendi.

Hastamızla sağlık problemi ve güncel tedavi imkanları konuşulup, at nalı böbreğe yönelik, sol piyelolitotomi ve sol piyeloplasti operasyonuna karar verildi.

Acilen ameliyat yapılıp düzeltilmezse böbrek kaybedilebilirdi. Hastamıza gerçekleştirdiğimiz 1.5 saat süren özel bir cerrahi teknik ve ekipmanla yapılan operasyon sonrası şikayetleri rahatladı ve böbrek fonksiyonları düzeldi."

AT NALI BÖBREK NEDİR?
Normalde böbrekler iki ayrı organ olarak insan vücudunda her iki yan karın boşluğunda bulunurlar. At nalı böbrek doğumsal bir anomalidir. Bu varyasyonda ise böbrek yapışık ikiz gibi alt kutuplarından birleşmiş halde karın orta hatta bulunurlar. Böbreklerle idrar torbası (mesane) arasında yer alan üreterler, bu istmusun önünden ve iç yanından geçer. Bu nedenle ikincil tıkanmalar meydana gelir. Üreterden idrar geçişi zorlaşmıştır. At nalı böbreklilerin üçte birinde herhangi bir sorun çıkmaz. Kişi hayatına hiçbir sorun yaşamadan devam eder. Hatta bu durum, başka bir nedenle ultrason vs. yapılmadıkça öğrenilemez. Üçte bir olguda hidronefroz gelişebilir. İdrar daralan üreterden geçemez ve böbrek büyür. Taş hastalıkları, enfeksiyon, kanama, böbrek çıkım darlığı, idrarın böbreğe geri kaçağı gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı daha fazladır. Tedavi yapılmazsa böbrek fonksiyonları tam olarak bozulur.
Kaynak: İHA