Küçük Efe Evde Eğitimle Hayata Tutundu

Konya'da doktorların "konuşamaz, yürüyemez, ömür boyu bakıma muhtaç" dediği serebral palsi hastası 7 yaşındaki İsmail Efe, evde eğitim hizmeti sayesinde sayı sayabiliyor, renkleri tanıyabiliyor ve kelimeleri anlaşılır şekilde söyleyebiliyor.

Derbent ilçesine bağlı Mülayim köyünde yaşayan Mehmet ve Hülya Otal çiftinin iki çocuğundan biri olan İsmail Efe, 7 aylıkken dünyaya geldi.
Doğumunun ardından serebral palsi teşhisi konulan, hastalığı nedeniyle doktorların ömür boyu bakıma muhtaç olacağını söylediği İsmail Efe, anne ve babasının özverili çabaları ve evde eğitim hizmeti sayesinde büyük gelişme gösterdi.
Baba Mehmet Otal (28), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüyemeyen çocuğunun evde eğitim hizmetinden yararlandığını söyledi.

İsmail Efe'nin eğitime bir yıl önce başladığını, Türkçe, matematik ve topluma uyum konularında haftada 4 gün, toplam 24 saat ders aldığını ifade eden Otal, konuşamaz denilen çocuğunun konuşma güçlüğünü aşmaya başladığını belirtti.

- "1,5 ayda çok büyük değişim oldu"
Çocuğunda gözlemledikleri gelişmenin sevindirici olduğunu anlatan baba Otal, şunları kaydetti:
"Oğlum, her kelimeyi, harfi, vücut hareket kontrolünü sağlayamadığı için yazamasa da öğrenmeye başladı.

Geçen yıl aldığı eğitim, yeterince faydalı geçmedi. Kelimeleri söyleyemiyordu. Şu anda bütün sayıları, renkleri, kelimeleri söyleyebiliyor, hatta cep telefonundan istediği oyunları oynayabiliyor. Öğretmenimizin yardımıyla 1,5 ayda çok büyük değişim oldu. İlerleyen haftalarda daha da iyi olacağına inanıyorum. Evde eğitim hizmeti herkesin takdir ettiği bir hizmet. Bunu bizlere sağlayanlara teşekkür ediyorum."
Otal, günübirlik işlerde çalışarak ve İsmail Efe'nin engelli maaşı ile ailesinin geçimini sağladığını dile getirerek, "Çocuğumuzun daha iyi tedaviye ihtiyacı var. Maddi imkansızlıktan dolayı tedavisine gereken önemi veremiyoruz. İyi bir fizik tedavi merkezinde tedavisini yaptırmak istiyoruz. Tedavi görebilirse, çok faydalı olabileceğine inanıyorum" diye konuştu.

- "Evde eğitim hizmeti yaygınlaşmalı"
Anne Hülya Otal (29) ise içine kapanık olan İsmail Efe'nin, eğitim aldıkça öz güven kazanmaya başladığını ifade etti.

Çoçuğunun geldiği seviyenin kendilerini de mutlu ettiğini anlatan Otal, "Evde eğitim hizmetinin daha da yaygınlaşmasını, herkesin bilgilenmesini istiyoruz. Devletimize bu hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Efe, ileride daha iyi yerlere gelecek. Okumasını, bir yerlere gelmesini çok istiyoruz" dedi.

Otal, İsmail Efe'nin büyümesi ve ikinci çocukları Emirhan'ın doğumunun ardından üzerlerindeki yükün daha da arttığına işaret ederek, akülü bir arabanın oğlunun hayatını daha kolaylaştıracağını vurguladı.
- "Tamamen yatalak hale getirebilir"
Konya Farabi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Tüfekçi, serebral palsinin; beyinde vücudun kontrolünü sağlayan hücrelerden bir kısmının bilinmeyen sebeple felce uğraması sonucu ortaya çıktığını bildirdi.
Birçok çeşidi olan hastalığın, vücudun her noktasını etkileyebildiğine dikkati çeken Tüfekçi, şöyle devam etti:
"Anne karnında, doğum esnasında olabilir ya da doğum sonrası da yaşanabilir. 2 yaşına kadar olan beyin hasarlarının büyük kısmı serebral palsi olarak tanımlanır. Vücudun sadece sağını, solunu, alt ya da üst kısmını tutabilir. Vücudu tümden tutup tamamen yatalak hale getirebilir. Sadece sol eli tutarak fonksiyonlarını etkileyebilir. Serebral palsinin günümüzde bilinen bir tedavisi yok. Sadece yardımcı tedaviler var. Tutulan tarafa rehabilitasyon yapmak, egzersiz yaptırmak mümkün. Hastalığın beraberinde nöbet, görme ve duyma bozukluğu varsa bunların tedavileri var."
Kaynak: AA