Barroso Açıklaması
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti sırasında Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un da katılımıyla gerçekleştirilen üçlü basın toplantısında, “Doğulu ortaklarımız izleyecekleri yola karar vermede özgür olmalılar” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Rusya Devlet Başkanı Putin ve AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Görüşmede AB ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler ve komşu ülkelerle olan stratejik ortaklıkların yanı sıra Ukrayna’daki kriz de ele alındı. AB tarafı, görüşmede, Doğu Ortaklığı’nın, Rusya dahil bütün doğu komşularına fayda sağlayacağının altını çizdi. Görüşme sonrası üçlü ortak basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, “Ortaklık anlaşmalarında yanlış anlaşılmalar ve farklı yorumlamalar olabilir ve biz bu yüzden Doğu Ortaklığı Ortaklık Anlaşması ve her iki taraf üzerindeki ekonomik neticeler konusundaki ikili görüş alışverişlerini uzman düzeyinde gerçekleştirme kararı aldık” diye konuştu.
AB ile Moldova, Gürcistan veya Ukrayna gibi ortakları arasında yapılan, serbest ticaret anlaşmaları da dahil olmak üzere, ortaklık anlaşmalarının Rusya’nın bu ülkelerle olan mevcut ticaret anlaşmalarıyla tamamıyla uyumlu olduğunu dile getiren Van Rompuy, “Ticaret anlaşmaları, Dünya Ticaret Örgütü kuralları uygulandıkça ve özgürce karar alabilme yetkisi güvence altına alındıkça, Gümrükler Birliği ile yapıcı bir etkileşim içine girebilir. Moldova ve Gürcistan’ın Vilnius’ta aldığı kararların, en geç sonbahar başlangıcında bu anlaşmaların imzalanmasıyla onaylanmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, AB’nin doğulu ortaklarının izleyecekleri yola karar vermede özgür olmaları gerektiğine dikkat çekerek, “Bu sebeple bu yıl içerisinde Moldova ve Gürcistan ile Ortaklık anlaşmalarını imzalamayı umuyoruz” dedi.
Yapılan görüşmede Ukrayna’daki durumun da gündeme geldiğini belirten Barroso, “Ülkede artan şiddet, ölü sayısı ve kayıp ihbarları ile göstericilerle gazetecilere karşı güç kullanımı konusundaki derin endişelerimizi dile getirdik. Siyasi bir duruma verilmesi gereken cevap, güç kullanımı değildir. Yetkililer muhalefet ve sivil toplumla yüksek düzeyli ciddi bir diyaloga girerek, vatandaşların özgürlüklerini kısıtlayan yasaları yürürlükten kaldırmalıdır” şeklinde konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin ise “Bizim için önemli olan, Ukrayna’da hangi siyasi güç iktidarda olursa olsun, ülkenin izleyeceği ekonomi politikası ve verilen borçların ödenip ödenmeyeceğidir” ifadelerinde bulundu. Putin ayrıca, Ukraynalıların, Rusya’nın müdahalesi olmadan bu krizi çözeceklerinden emin olduğunu dile getirdi.