Antalya'da 'Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü' Sergisi

İnönü Vakfı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü'' konulu sergi, Antalya'da ziyarete açıldı.

Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 90| yıl dönümü dolayısıyla Altın Portakal Sanat Galerisi'nde ziyarete açılan sergide, Lozan'ın imzalanmasından cumhuriyetin ilanına, erken cumhuriyet yıllarından iç ve dış politikaya çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri İsmet İnönü ekseninde anlatan belge ve fotoğraflar yer alıyor.
Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak'ın, tasarımını Çağdaş Arpaç ve Yrd. Doç. Dr. Fatma Türe'nin yaptığı serginin açılışına İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve ziyaretçiler katıldı.

Yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş sergide ziyaretçiler, belge ve fotoğraflara, dokunmatik ekranlar, video enstalasyonları aracılığıyla interaktif ulaşabilme imkanı buldu.
Dört ana bölümden oluşan sergide, İsmet İnönü'nün yaşamı, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü hatıraları, Lozan Konferansı ve Antlaşması, İsmet İnönü ve iç dış politika, Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü gibi konular ziyaretçilere sunuldu.
Sergide ayrıca çocuklar için ayrılan bölümde, "Zamanda Yolculuk" başlıklı özel hazırlanmış üç bilgisayar oyunu ve 10 dakikalık çizgi film animasyonu bulunuyor.
Toker, gazetecilere yaptığı açıklamada, cumhuriyetin değişik dönemlerine ait anıları bu sergide paylaştıklarını belirterek, vatandaşların Lozan Antlaşması konusunda herşeyi bu sergiyi gezerek öğrenebileceğini vurguladı.
Belediye Başkanı Akaydın ise serginin ikincisinin Antalya'da açılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, Özden Toker ile ilk defa karşılaştığını ve çok duygulandığını söyledi.

İnönü'yü, Türkiye Cumhuriyeti'nde önemli kılan 3 özelliği bulunduğuna dikkati çeken Akaydın, bunların garp cephesi komutanlığı, Lozan Antlaşması ve demokrasi adına attığı adımlar olduğunu dile getirdi.
Akaydın, Toker'e Antalya'nın seramiğe işlenmiş fotoğrafını hediye etti.
Sergi 6 Mart'a kadar açık kalacak.
Kaynak: AA