Filistin'de 'Milli Mutabakat Süreci' Çalışmaları

Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, kısa bir süre içinde 120 Fetih Hareketi yetkilisi ve üyesinin Gazze Şeridi'ne dönmelerine izin verileceğini belirtti.

Yerel yayın yapan El-Kitap televizyon kanalına konuşan Heniye, 2007 yılında Filistin'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria olarak bölünmesine neden olan olaylar sırasında Gazze'den ayrılan 120 Fetih yetkilisi ve üyesinin dönmelerine, milli mutabakat sürecinin hızlanması ve bölünmenin sonlanması için kısa süre içinde izin verileceğini söyledi.

Gazze Şeridi ve Batı Şeria arasında yürütülen uzlaşı sürecinin ileriye doğru yol aldığını vurgulayan Heniye, hükümetinin uzlaşı dosyasını uygulamaya devam edeceğini ve bu süreçten geri dönmeyeceğini kaydetti.

Hükümetinin bütün uygulamalarının, uzlaşının başarıyla tamamlanmasında ısrarcı tutumunun delili olduğunu belirten Heniye, Filistin'de ortak milli hükümet ve siyasi rejim oluşturulmasının önünü açması için bir geçiş süreci gibi belediye meclislerinin milli uzlaşıyla yeniden kurulması çağrısı yaptı.
Heniye, milli mutabakat süreci çerçevesinde bazı kararlar almış, bu çerçevede Fetih'in Gazze'den ayrılan milletvekillerinin bölgeye girmelerine izin verildiğini belirtmişti. Kararın ardından 21 Ocak salı günü Filistin parlamentosu üyeleri Macid Ebu Şemmale ve Ala Yaği ile Fetih Devrim Konseyi üyesi Sufyan Ebu Zayide, Hamas'ın bölgede kontrolü sağlamasından 7 yıl sonra ilk kez Gazze'ye gelmişti.

Kaynak: AA