Zigana Dağı’ndaki Çığ Felaketinin 5.yılı

Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağı’nda 2009 yılında meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için anma programı düzenlendi.

Zigana Dağı’ndaki Çığ Felaketinin 5.yılı

Zigana Dağı’na kış temel eğitim kampı kuran Türkiye Dağcılık Federasyonu, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) ve Gümüşhane Dağcılık Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi yüzlerce sporcu kamp alanından törenin yapılacağı anıta kadar olan 2,5 kilometrelik bölüme yürüyerek geldi. Gümüşhane Valiliği tarafından çığda hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan anıta kadar gerçekleştirilen yürüyüşün ardından anma programı gerçekleştirildi.

Anma programına Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Torul Kaymakamı Recai Karal, Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, çığda hayatını kaybeden sporcuların aileleri ve çığdan sağ kurtulan sporcuların yanısıra çok sayıda sporcu katıldı.

Vali Mayda, anma programlarının hayatını kaybeden dağcıları rahmetle anmak ve bundan sonra yapılacak faaliyetlerde bir ileri derecede tedbir ve önlem alma noktasında önemi olduğunu vurguladı.

“BU SPORUN YAŞAMASINI VE DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ”
Dağcılık sporunun yaşamasını ve devam etmesini istediklerini belirten Vali Mayda, “Kaybettiğimiz dağcılarımız mesleklerinde zirveyi yakalamış ve iyi sporcu kardeşlerimizdi. Bu tür vakaları inşallah Allah bir daha göstermez. Bizler bu sporun yaşamasını ve devam etmesini istiyoruz. O nedenle hayatını kaybeden dağcılarımızın anısına spor faaliyetleri de düzenlemeyi planlıyoruz. Federasyonumuzun da desteği ile yeni ve Türkiye çapında milli sporcular yetiştiririz. Bu felakette hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise Türk milletinin kadirşinaslığının bir örneği olarak 5 yıl önce hayatını kaybedilen sporcuların anıldığını dile getirerek, “Onların hatırasını yaşatarak geleceğe daha ümitle bakmak için geçmişten dersler çıkarmak için bu anıtları yapıyoruz ve bu anma programlarını gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca da 25 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşen çığ faciasında hayatını kaybeden sporcuların amaçlarının spor yapmak, sağlıklı kalmak, bölgelerini ülkeye ve dünyaya tanıtmak ve iç turizme hareketlilik kazandırmak olduğunu söyledi.

“BU ÇIĞ FACİASI DAĞCILIK TEKNİĞİ AÇISINDAN DÜŞÜNDÜRÜCÜ”
Başlanılan faaliyetin arzu edildiği gibi sonuçlanmadığını dile getiren Karaca, bu kısmın çok düşündürücü olduğunu belirterek, “Hiç beklenmedik bir alanda çığ gelmesi ve o kadar dar bir bölgede ip tekniklerinde olmamalarına rağmen 10 dağcımızın bir arada olup şehit olması dağcılık tekniği açısından düşündürücü.” diye konuştu.

Olayın yaşandığı günlerde yaptığı bir açıklamada “takdiri ilahi” dediğini ve bunun da çok eleştirildiğini hatırlatan Karaca, “Ancak inanın olay mahallini gören herkes aynı şeyi düşünür. Burada önemli olan bu arkadaşlarımızın unutulmaması. Bugüne kadar 5 yıldır her yıl bu saygı ve anma törenlerinin yapılması, bu nedenle de iki anıtın yapılmasında katkısı olan Gümüşhane Valiliğimize, Trabzon Valiliğimize, diğer yetkililere ve emeği olan herkese Türk dağcıları adına, dağcılık sporu adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ TÜRK DAĞCILARI, DOĞADA GEZENLER, DOĞA SEVENLER OLARAK HEPİMİZ BU OLAYDAN BİR DERS ÇIKARDIK”
Doğada gezen herkesin mutlaka tedbirli olması gerektiğinin altını çizen Karaca, şunları söyledi:
“Tedbiri al takdire karışma der büyüklerimiz. Onun için doğada gezen herkesin mutlaka tedbirli olması gerekli. Dağcılık riskli ve tehlikeli spordur. Ancak bu riskleri en aza indirmenin yöntemi mutlaka teknik bilgi ve becerinizi artırmak ve dağın küçüğü büyüğü, yükseği alçağını düşünmeden her dağda meydana gelecek bir kazanın çok kötü sonuçlar doğurabileceğini düşünmektir. Biz Türk dağcıları, doğada gezenler, doğa sevenler olarak hepimiz bu olaydan bir ders çıkardık.”
Yapılan konuşmaların ardından Torul Müftüsü Osman Karagöz tarafından yaptırılan dua ile anıt önündeki anma programı sona erdi. Etkinlikte çığ felaketinde hayatını kaybeden dağcıların yakınları ve sağ kurtulan sporcuların oldukça duygusal anlar yaşadığı gözlendi.

Program Zigana Dağı Camii’nde Kur'an okunması ile son buldu.
Kaynak: İHA