Hem Çevreyi Temizliyorlar Hem Para Kazanıyorlar

Erdemli Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğünün açtığı atık kağıt ve ambalajdan aksesuar yapım kursuna katılan kadınlar, topladıkları atıkları süs eşyasına dönüştürerek hem çevreyi koruyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

HEM Müdürü Ömer Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez açtıkları kursa yoğun talep olduğunu belirterek, usta öğretici öncülüğünde 190 saat süren eğitimi tamamlayan 3'ü Suriyeli 19 kadının sertifika aldığını söyledi.

Kursiyerlerin atık malzemeyi toplayarak çevreyi koruduğuna dikkati çeken Okur, "Kursiyerlerimiz, çevrenin kirlenmesine neden olan meşrubat ya da su şişelerini, ev ve iş yerlerinin güzelleşmesi için kullanılan çiçek buketi haline getiriyor" dedi.

Usta öğretici Tuğba Ağcakoyunlu da kursiyerlerin atık kağıt ve plastikleri evlerin vazgeçilmez süs eşyası haline getirdiğini anımsattı.
Açılan kursun geri dönüşüme katkı sağladığına işaret eden Ağcakoyunlu, şöyle konuştu:
"Kursiyerlerimiz yollarda gördükleri, evlerinde biriktirdikleri plastik şişeleri burada işliyor ve çok güzel süs eşyası yapıyor. Burada ortaya çıkan eşyaların büyük çoğunluğu ev hediyesi olarak alınıyor. Süs eşyasını satarak evlerinin geçimine katkı sağlayan, çocuk okutan, askerdeki oğluna harçlık gönderen hanımlar var."
- "Kurs benim için terapi oluyor"
İç savaş nedeniyle ülkesini terk ederek Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınarı beldesinde yaşamını sürdüren Suriyeli Necah Munla ise kendini geliştirebileceği etkinliği öğrenince kursa başvurduğunu söyledi.

Kurs sayesinde meslek sahibi olduğunu anlatan Munla, "Burada arkadaşlıklar da kurdum. Kurs benim için adeta terapi vazifesi görüyor. Yaptığım çiçekleri satarak ev kiramızı karşılıyoruz. Yaptığım işle stres atıyorum. Bize bu imkanı tanıyanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Zeynep Aslan da kursta sadece meslek öğrenmediklerini aynı zamanda atık pet şişeleri toplayarak çevreye de katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Kursa katıldığımdan bu yana yolda ve çöpte gördüğüm şişeleri toplamaya başladım. Çevreye duyarlı birey olmaktan mutluyum" dedi.

Kaynak: AA