Bakan Zeybekci’den 17 Aralık’a ‘virüs Benzetmesi’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Türk ekonomisine etkisi ile ilgili olarak, “Maalesef bizi üzen Türk Lirası’nın değer kaybı.

Bakan Zeybekci’den 17 Aralık’a ‘virüs Benzetmesi’
Türkiye’nin tek başına ürettiği bir sıkıntı değil. Bu hastalığa biraz da grip virüsü ile yakalandığımız için biz buna grip virüsü olarak bakıyoruz. Bu ülkede asla kriz çıkmaz, çıkmayacaktır” dedi.


Ekonomi Bakanı Zeybekci, İzmir Denizliler Derneği'nin düzenlediği "Denizli'nin Türkiye Ekonomisindeki Yeri" konulu toplantıya katıldı.

Kaya İzmir Thermal Convention'daki toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım onur konuğu olarak katılırken, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti İzmir ve Denizli milletvekilleri ile parti teşkilat üyeleri de katıldı.

Gecede Denizli Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi beğeni topladı.

Eşi Ayşen Zeybekci ile birlikte katıldığı gecede hemşehrileriyle bir araya gelen Bakan Zeybekci, memleketini ‘köyün en güzel kızı’ olarak nitelendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki milletvekilleri ve iş adamları ile Japonya, Singapur ve Malezya’ya yapılan ziyaret sırasındaki diyaloglarını aktaran Bakan Zeybekci, “Denizli benim için mahallenin en güzel kızı. Eşim de burada, ‘bana deme öyle’ diyor ama. Bakanlığımızdan iki hafta önce Japonya, Singapur ve Malezya’ya gittik. Singapur’a vardığımızda söz birliği ile dendi ki, ‘Müthiş bir şehir.’ Ben de bütün samimiyetimle, ‘Denizli’miz daha güzel. Denizli’mizin çok daha güzel zenginlikleri var” dedim” diye konuştu.

Denizli’nin seracılıkta, termal turizmde ve arkeoloji biliminde dünyanın sayılı zenginlikleri arasında yer alan bir il olduğunu belirten Zeybekci, “Denizli dünyanın en zengin arkeolojik yapısına sahip. Dünyadaki arkeoloji biliminin buluşacağı bir zenginliktir Denizli. Biz termal ve sağlık turizmi ile bir numara olabiliriz. Denizli dünyanın en zengin travertenlerine sahip. Dünyadaki travertenlerin yüzde 50’si sadece kentte. Denizli seracılıkta da dünyada sayılı bir kent. Bu yüzden Denizli bizi çok heyecanlandırır. Menderes Ovası uyuyan bir dev. Bu devin başı İzmir’dir. Denizli-Aydın ve İzmir devi ancak üçü bir araya gelirse bir-bir-bir artı üç yapmaz. Bu üç-beş-on-on beş yapar. O devin başı İzmir’dir. Bir belediye başkanımızın kılıf değiştirerek şehrimize geldiğini gördük. Kıskanmadım, gurur duyduk. Daha sonra telefonla arayarak, ‘Keşke haber verseydiniz de ağırlasaydık’ dedik” dedi

“İHRACATIMIZ 152,5 MİLYAR DOLAR, İTHALATIMIZ 148 MİLYAR DOLAR”
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin kültür coğrafyasında ihracat ve ithalat rakamlarında gittikçe yükselen değer olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhracatımız 152,5 milyar dolar, ithalatımız 148 milyar dolar. Net fazla verdiğiniz, yani yüzde 55 verdiğimiz ayrı bir hizmet sektöre. Bunun da baş atı, başını çeken turizm sektörü. 45 milyar doların üzerinde bir gelirimiz var hizmet alanından. Giderimiz ise 20 milyar dolar. Türkiye olarak inanılmaz bir mesafe katettik. Özal ile başlayan özgüven ile ‘uyan artık, bu milleti şöyle sağına soluna bak’ diye bir süreçle Türkiye 1980 yılında 2,5 milyar dolar ihracatla, 2002 yılında 36 milyar dolar, 152 milyar dolara geldik. Kişi başına 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara. Ama, işte burada bir ama var. Burada bir makas değiştirmek zorundayız. Şu anda Türkiye’nin toplam ihracatındaki ileri teknoloji oranı yüzde 3,5 civarında. Bu Kore’de yüzde 20. Biz Türkiye olarak şu anda geldiğimiz bu noktada, Türkiye yarın gelecekte artık diğer ülkelerin yaptığı gibi Almanya, Japonya ve İngiltere’nin, Amerika’nın yaptığı gibi ham maddesini garanti altına almak zorunda. Bu enerji kaynaklarının kapısında oturuyor Türkiye. Kültür coğrafyası alanında Türkiye yakın gelecekte bu avantajını kullanmalı. Türkiye başkalarının belirlediği tüketim ağlarının, tüketim alışkanlıklarının belirlendiği ve hükmettiği bir seviyeye, büyük ideallerle koşan Türkiye’nin aradan, sağdan soldan ayağına çelme takılıyor. Bir yerlerden gözü kamaştırılır, ayağı takılır. Biz bunları da atlatacağız hamdolsun. Türkiye 2013 yılının Mayıs ayında faiz oranları ise yüzde 4,6.”

“BU İŞ BAŞARILI OLMADI”
Bakan Zeybekci, Gezi Parkı olaylarında göstericilerin taleplerinin 17 Aralık operasyonunda polis listesinde bulunan isimlerin yatırımları olduğunu kaydederek, “Çok masum olarak görünen gösterilerde Taksim’deki yayalaştırma projesi 10 civarı ağacın kesilmesi olarak gösterilen istek ve talepler liste halinde. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ilettiler. Ne istediler? Ne alakası var Taksim’le, Gezi Parkı’yla bunların? Ama ‘Bizim insanlarımızdır’ dedik. Bu iş başarılı olmadı. Son günlerde en son yaşanılan olaya mahkeme karar verdi. Bakın 32 çuvalın klasörlerinin içi daha açılmadan bin 5 sayfalık gerekçesi var. Bazı iş adamları ve müteahhitlerin mal varlıkları donduruldu. Kim bunlar biliyor musunuz? Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, hidroelektrik santralleri, tüp geçitleri yapacak olan firmalar. Öyle bir leke sürüldü ki, ‘uluslararası piyasalarda iş yapamasınlar’ denildi. Allah’a şükür bu da geçecek. Bu ülkenin sahipleri var. Bu ülkenin insanları, gençleri buna müsaade etmeyecektir” ifadelerini kullandı

17 ARALIK’A GRİP VİRÜSÜ BENZETMESİ
17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşananlara grip virüsü benzetmesinde bulunan Zeybekci, şunları söyledi:
“Merkez Bankası her ay piyasaya verdiğim 85 dolarlık para arzını düşüreceğim dedi.

Bu söylenti çıktıktan sonra en hızlı gelişen 8 ülke, Türkiye’de aralarında, buralarda kendi milli paralarında aşağı doğru süzülme başladı.

Türkiye bu meseleyi yüzde 4-6 oranında tuttu, ta ki 17 Aralık’a kadar. Maalesef bizi üzen Türk Lirası’nın değer kaybı. Türkiye’nin tek başına ürettiği bir sıkıntı değil. Bu hastalığa biraz da grip virüsü ile yakalandığımız için biz buna grip virüsü olarak bakıyoruz. Bu ülkede asla kriz çıkmaz, çıkmayacaktır.”
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ise, İzmir’de yaşayan Denizlili vatandaşların sayısının 151 bin olduğunu belirterek, “Denizli’den İzmir’e göç geliyor. Yani İzmir, Denizli’den göç alıyor. İzmir’de İstanbul’a göç veriyor. Aslında İzmir ile Denizli birbirine ihtiyacı olan bir şehir. Denizli üretiyor, büyük katkı sağlıyor ama bütün bunları yaparken yolu mutlaka İzmir’den geçiyor. İzmir olmadan Denizli düşünülemez. Denizli olmadan da bu ekonomik hareketlilik düşünülemez” dedi.

“AZ KONUŞUR, SOYADI GİBİ İŞ YAPAR”
Yıldırım, İzmir’den aday gösterilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Doğrusu İzmir’de son 15-20 gündür geziyorum. Sokakta hemşehrilerimiz ile konuşuyorum. Çok mutluyum. Çükü insanlar hakikaten çok güzel ilgi gösteriyor. Hele hele görevi bıraktıktan sonra böylesine sıcak bir ilgi karşılamak mutlulukların en güzeli. Biz hemşehrilerimizin bize söylediği talepleri sadece dinliyoruz. 11 yıllık görevim sırasında arkadaşlarım bana bir sıfat uygun göndüler. Bu bakan az konuşur ama soyadı gibi iş yapar. Sadece ben Denizlili İzmir’de yaşayanlara şunu söylemek isterim, biz eğer 30 Mart seçimlerde İzmir’de ilçeleri ile büyükşehirle birlikte sizin teveccühünüze mazhar olup belediye başkanı olursak sadece çalışacağız, sadece hizmet edeceğiz. Onun dışında bizden hamaset ve husumet beklemeyin. İşimiz sevgi, samimiyet ve saygı olacak. İzmir’imizin sorunlarını çözmek için canla başla çözmek için emrinizde olacağız” diye konuştu

Denizli Valisi Abdülkadir Demir de, kent insanının çalışan ve üreten bir enerjiye sahip olduğunu dile getirerek, “Denizli insanını anlatamazsınız ancak Denizli’de yaşarsanız Denizli’nin ne demek olduğunu ancak yaşayarak anlarsınız. Denizli insanı hayata pozitif bakan, sadece çalışan ve üreten insanlardır. Bu insanlar Türkiye’nin neresine giderlerse gitsinler pozitif enerjilerini de beraberinde götürürler. İnanıyorum ki bundan sonra da başka şehirlerde hemşehrilerimiz ile bir araya geleceğizdir” şeklinde konuştu

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’de son 10 yılda yapılan yatırımlarla kentin Türkiye’ye örnek bir il olduğunu dile getirdi. Denizli’nin en çok göç verdiği kentlerin başında İzmir’in olduğunu belirten Başkan Zolan, şöyle konuştu:
“Sizleri köklerinizin olduğu 80 ilden göç alır. En çok göç verdiği il İzmir’dir. İzmir’de gerçekten deniziyle, havasıyla çok güzel bir şehirdir.”
İzmir Denizlililer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yenel Gürce ise, Denizli’nin Türkiye ekonomisindeki yerine değinerek, Bakan Zeybekci’nin milletvekili ve bakan olduktan sonra ilk yemeğine İzmir’de katılmasından dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi. Gürce, “Denizliler Derneği normal bir dernek gibi değil. Herkesle iç içe olmuş, kaynaşmış bir dernektir” dedi.

Kaynak: İHA