Caretta Carettalar İçin Balıkçı Ağı Tehlikesi

Nesli tükenme tehlikesindeki caretta carettalar için önemli merkezlerden İçel sahillerinde 2012'de 111, geçen yıl ise 86 ölü caretta caretta bulunduğu, ölümlerin büyük bölümüne balıkçı ağlarının neden olduğu bildirildi.

İçel Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağaları için İçel sahillerinin önem taşıdığını belirtti.

Anamur sahilinde her yıl yaklaşık bine yakın yuva görüldüğünü, Göksü, Alata, Davultepe ve Kazanlı sahillerinde ise caretta caretta ile yeşil deniz kaplumbağasının birlikte yuva yaptığını anlatan Ergene, yuvaların çok iyi korunduğunu ancak bunun, neslin tükenme tehlikesini ortadan kaldırmadığını söyledi.

Bu sahillerde sıklıkla ölmüş caretta carettalarla karşılaştıklarına dikkati çeken Ergene, ölümlerin genellikle balıkçı ağlarına takılarak boğulma veya darp edilme şeklinde gerçekleştiğini anlattı.
Geçen yıl İçel'de 86 ölü caretta carettanın sahile vurduğunu, bu rakamın 2012'de 111 olduğunu belirten Ergene, ölümlerin her yıl yaşandığını, rakamların ise üreme sirkülasyonuna göre değişiklik gösterdiğini ifade etti.

Ölümlerin ana sebeplerinden birinin balıkçı ağları olduğuna işaret eden Ergene, şöyle konuştu:
"Bu canlılar balıkçı ağlarına takıldıklarında yüzeye doğru çıkamıyor. Deniz yüzeyine çıkıp hava solunumu yapması gerekiyor ancak ağa takılıp, boğuluyor. Bazen balıkçılar baygın şekilde teknesine çekmiş oluyor. Tekrar suya bırakılması için ayılması gerekiyor fakat balıkçı bu şekilde bırakıyor veya korkuyor, darp ediyor, suya o şekilde bıraktığı için ölümüne neden oluyor."
Ergene, özellikle ergin hale gelmiş caretta carettaların korunmasının önem taşıdığını vurgulayarak, "Bir ergin 30 yılda o hale geliyor. Bin yavrudan 3'ü ancak ergin hale ulaşıyor. Bu nedenle erginlerin korunması çok önemli" dedi.

Bu canlılara gelen zararı önlemek gerektiğini, bununla ilgili Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ile balıkçıların bilinçlendirilmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Ergene, eğitimlerin balıkçılar tarafından daha çok benimsenmesini, vicdani sorumlulukla hareket edilmesini istedi.
Ergene, yakın zamanda Erdemli ilçesinde paletine parke taşı bağlanmış, kısa süre önce de Mezitli sahilinde boğulmuş caretta caretta bulunduğunu hatırlatarak, bu ölümlerin arkasının kesilmediğini söyledi.

- Balıkçılar caretta caretta ile karşılaşırsa ne yapmalı?
Ergene, balıkçıların, ağlarına caretta caretta takılması halinde onu güverteye almalarını önererek, başı aşağı gelecek şekilde tutup, ayılmasını beklemelerini istedi.
Bu canlıların hiçbir zararı olmadığını, herhangi bir saldırganlığı bulunmadığını dile getiren Ergene, şöyle devam etti:
"Ölü olup, olmadığını anlamak için hafifçe gözüne dokunsunlar. Refleks veriyorsa ölmemiştir ve baygındır. Bir süre güvertede üzerine ıslak bez örterek beklesinler ve 1-2 saat içerisinde canlı, ayıldığına dair belirti gösterir. Eğer korkuyorsa bize ve Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne ulaşsınlar. Biz her koşulda gidip yardımcı oluruz. Eğer yarası varsa tedavisi için gerekeni yapıyoruz. Canlı ayıldıktan sonra tekrar denize bıraksınlar. Bir canlıyı kurtarmak her şeye değer."
- Yaralı bulunanlar tedavi ediliyor
Doğa Koruma ve Mili Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük de sahillerde yaralı bulunan caretta carettaların İçel Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'ne getirilerek gerekli tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Tedavileri yaklaşık 1 yıl süren bu canlıların daha sonra yeniden denize bırakıldığını anlatan Çörtük, şu an merkezde 2 caretta caretta ile 2 yeşil deniz kaplumbağasının tedavi edildiğini bildirdi.
Yeşil deniz kaplumbağasının birinin bulunduğunda paletlerinden birinin kesilmiş olduğunu belirlediklerini ifade eden Çörtük, tedavisi yapılan bu canlının yeniden denize dönebilecek hale geldiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA